Tokom protekle školske godine u Japanu zabilježen rekordan broj samoubistava djece

.

Broj samoubistava djece u Japanu tokom protekle školske godine je dostigao novi rekord, saopćilo je ministarstvo obrazovanja.

U Japanu je zabilježeno 415 slučajeva samoubistava djece starosne dobi između 6 i 18 godina, a podaci se odnose na školsku 2020. godinu. To je najveći broj samoubistava djece otkako se vodi statistika, odnosno od 1974. godine.

Niz faktora se povezuje sa samoubistvima, a oni uključuju porodične probleme, loše ocjene u školi, odnose s drugom djecom, kao i bolesti. Razlozi više od polovine samoubistava djece tokom protekle školske godine su nepoznati.

Broj samoubistava protekle školske godine je povećan za 31 posto u odnosu na godinu ranije, kada je samoubistvo izvršilo 317 djece.

"Ovo povećanje je ekstremno alarmantno", izjavili su zvaničnici.

Japansko ministarstvo obrazovanja provodi godišnje istraživanje u školama te prikuplja podatke o samoubistvima i maltretiranju. Ustanovljeno je i da više od 190.000 djece u osnovnim i srednjim školama nisu bila u školi 30 i više dana tokom protekle školske godine. To je također rekordan broj izostanaka, za 8 posto veći u odnosu na godinu ranije.

"Rezultati su pokazali da je pandemija dovela do promjena u školskom i porodičnom okruženju te da je imala utjecaja na ponašanje djece. Želimo promovisati napore kako bismo olakšali ljudima da dobiju pomoć te osigurali da djeca nastave ići u školu i obrazuju se", dodaju zvaničnici.

Oko 20.000 učenika je izostajalo s nastave 30 više dana zbog straha od koronavirusa.