Tokom protesta u Iranu stradala 16-godišnja Nika Shakarami, porodica tvrdi da je ubijena

bbc

Nasrin Shakarami tvrdi da je njena 16-godišnja kćerka Nika ubijena tokom protesta u Iranu, a za to je optužila vlasti.

Foto: BBC

Shakarami je ustupila videosnimke Radiju Farda, koje finansiraju Sjedinjene Američke Države, a za koje je navela da se na njima vide da je njena kćerka imala povrede koje su u suprotnosti s onim što su istakli nadležni. S druge strane, vlasti tvrde da su građevinski radnici bacili tinejdžerku sa zgrade.

Nika Shakarami je jedna od brojnih osoba koje su tokom protesta izgubile život, a uglavnom je riječ o mladim osobama. Njen nestanak je prijavljen 20. septembra nakon što je prijatelju kazala da je policija u potjeri za njom.

Majka Nasrin je istakla da je tetka njene kćerke bile primorana da pred televizijskom kamerom izjavi da je poginula nakon pada sa zgrade. Prema riječima Nasrin, nadležni su zvali članove porodice da kažu ono što vlast želi da se kaže ako majka ne pristane na to. Naglasila je da je to učinjeno pod prijetnjom.

Ujak stradale tinejdžerke je također pred televizijskom kamerom izjavio da je protiv protesta, a dok je davao izjavu moglo se čuti kako mu neko govori: "Kaži đubre".

Prema navodima vlasti, Nika je u noći, kada je nestala, ušla u zgradu u kojoj je bilo osam građevinskih radnika, a da je ujutro pronađena u dvorištu jedne kuće. Državni mediji su objavili izjavu pravosudnog zvaničnika Mohammada Shahriarija koji je 5. oktobra istakao da je obdukcijom utvrđeno da je Nika imala "višestruke prelome u karlici, glavi, gornjim i donjim udovima, što ukazuje na to da je bačena sa visine". Međutim, njena majka ne vjeruje u to.

"Vidjela sam tijelo. Na potiljku se vidjelo da je pretrpila veoma jak udarac, jer joj je lobanja bila udubljena. Tako je i ubijena", rekla je.

Kako je kazala, u forenzičkom izvještaju je navedeno to da je ubijena onaj dan kada se pridružila demonstrantima, i to nakon što je tupim predmetom dobila udarac u glavu. Međutim, u pokopnom društvu u Teheranu su istakli da je "tvrdim predmetom dobila višestruke udarce".

Porodica Shakarami je ukazala da je tijelo pronašla u mrtvačnici deset dana nakon prijave nestanka te da je Nika tajno sahranjena.

Slučaj Sarine Esmailzadeh

Iranske vlasti su u međuvremenu objavile da je 16-godišnja Sarina Esmailzadeh preminula nakon što su je sigurnosne snage 23. septembra u gradu Karadžu, na sjeveroistoku Irana, pretukle pendrecima po glavi.

Novinska agencija Isna, koju je BBC opisao kao poluzvaničnom, objavila je tvrdnju glavnog pokrajinskog sudije u pokrajini Albort da je Sarina preminula nakon što je skočila sa petospratnice. Ova tinejdžerka je prije smrti snimila nekoliko videozapisa i objavila ih na društvenim mrežama. Na jednom od njih, koji je objavila nakon školskog ispita, poručila je: "Ništa nije bolje od slobode".

Hronologija dešavanja

Podsjećamo, protesti u Iranu su počeli nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini pod sumnjivim okolnostima. Amini je bila kurdskog porijekla iz grada Saqez koji se nalazi na zapadu zemlje, a u kojem dominantno žive Kurdi. S porodicom je sredinom prošlog mjeseca bila u posjeti Teheranu. Policija za moral, čiji je zvanični naziv Gasht-e Ershad, uhapsila ju je dok je šetala ulicama glavnog grada.

Kao razlog zašto je uhapšena istaknuto je to da je prekršila pravila odijevanja, a koja su utvrđena poslije Islamske revolucije iz 1979. godine. Navodno da joj glava nije bila prekrivena maramom te da joj ruke i noge nisu bile dovoljno prekrivene odjećom. Amini je preminula tri dana nakon hapšenja, a sumnja se u ono što je vlast navela kao uzrokom smrti.

Navedeno je to da je u pritvoru imala iznenadne probleme sa srcem, a da je nakon toga prevezena u bolnicu. Poslije hospitalizacije je pala u komu, a nakon toga je preminula. No, domaća i svjetska javnost, svjesna o kakvom je režimu riječ, sumnja da su iznenadni problemi sa srcem krivi za smrt. Smatra da je preminula nakon fizičkog maltretiranja u pritvoru, ali i da je neopravdano uhapšena.

Smrt Amini je za posljedicu imala veliko nezadovoljstvo Iranaca. Ono se prvo izražavalo na društvenim mrežama, a među onima koji su to učinili su i brojne javne ličnosti ove zemlje. Među njima su dvojica bivših nogometaša Ali Karimi, koji je igrao i za Bayern, i Hossein Mahini.

Vlast je najavila da će provesti istragu o smrti ove djevojke i pravdala je postupke. Pa je tako ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazli već kada se nezadovoljstvo s društvenih mreža prelilo na ulice širom Irana izjavio da je imala "psihičke probleme". No, njen otac Amjad Amini je kazao da nije imala nikakvih zdravstvenih problema.

Režim, na čijem je čelu vrhovni vođa Ayatollah Ali Khamenei, je žestoko reagovao na nasilne proteste. U sukobima demonstranata i policije poginulo je mnogo ljudi. Sumnja se da je taj broj veći od onog zvaničnog. Veliki je broj povrijeđenih i uhapšenih.

Da je smrt Amini povod, a ne razlog protesta jasno pokazuju i poruke demonstranata. Smrt jedne mlade osobe je bila povod da se izrazi nezadovoljstvo prema izrazito konzervativno-autokratskom sistemu pod kojem živi više od 80 miliona građana. Protestovale su i žene, čije glave nisu bile prekrivene maramom, što je bila poruka vladajućima. Uzvikivale su: "Smrt diktatoru", što je direktna poruka vrhovnom vođi. Osim toga, na ulicama su palile marame.