Traga li Interpol za ukrajinskom ikonom: Evo šta kažu u bh. uredu

.
U medijima se pojavila informacija da je ikona, koju je Dodik poklonio Lavrovu, predmet interesovanja međunarodne policije

U medijima se pojavila informacija da za ikonom, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH MIlorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, traga i Interpol.

- Bh. ured za saradnju sa Interpolom ne raspolaže bilo kakvim informacijama u vezi s tim pitanjem, rečeno nam je u bh. uredu Interpola.

Poznato je da Interpol ima bazu podataka ukradenih umjetničkih djela za kojima se traga. Iz bh. ureda su dali pojašnjenje koje je uslove potrebno ispuniti da bi se došlo do informacije da li zaista Interpol traga za ikonom o kojoj se u svijetu trenutno najviše govori.

- Prije svega, potrebno je da bh. ured za saradnju sa Interpolom dobije službeni zahtjev od neke nadležne domaće institucije da se izvrši provjera o tome da li postoji potraga za tom umjetninom. Uz taj zahtjev je potrebno dostaviti precizan opis umjetnine koja se provjerava. Bilo bi potrebno, također, uraditi i ekspertizu da se vidi da li se radi o originalnog umjetnini, ili je u pitanju kopija. Bez tih elemenata mi ne možemo od Generalnog sekretarijata Interpola tražiti da provjere informacije o bilo kojoj određenoj umjetnini, rečeno nam je u bh. uredu za odnose sa Interpolom.