Tramp i Kim danas "jedan na jedan", sastanak će trajati 20 minuta

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i sjevernokorejski lider Kim Jong-un danas će na samitu u Hanoju imati sastanak "jedan na jedan", koji će trajati 20 minuta, dok će svi drugi sastanci koje budu imali trajati oko dva sata, piše u Trampovom rasporedu koji je objavila Bijela kuća.b

Prema tom rasporedu, 20-minutni sastanak počet će u hotelu "Metropol" u 18.30 po lokalnom vremenu, nakon čega će uslijediti večera, koja će trajati sat i po, prenosi Reuters. 

Ovo je drugi samit Trampa i Kima. Prvi je održan u Singapuru u julu prošle godine.

Obojica lidera su već stigla u Vijetnam. Kim ranije ove sedmice doputovao u Vijetnam posebnim vozom, a onda u Hanoj stigao automobilom.

Kim je na granicu između Kine i Vijetnama stigao posebnim vozom, a na željezničkoj stanici u Dong Dangu čekao ga je neprobojni Mercedes, kojeg su okruživali tjelohranitelji.

Kimova mlađa sestra Kim Jo-jong viđena je prije nego što je sjevernokorejski vođa izašao iz voza. Prije dolaska Kim Jong-una, na željezničkoj stanici okupili su se sjevernokorejski dužnosnici koji su ranije doputovali u Vijetnam, uključujući njegovog glavnog predstavnika za američke poslove Kim Hjok-čola. 

U delegaciji je i Kim Jong-čol, bivši šef vojne obavještajne službe, koji je duboko uključen u nuklearnu diplomatiju otkad je Sjeverna Koreja početkom prošle godine započela razgovore sa Sjedinjenim Državama. 

Prije ulaska u automobil na željezničkoj stanici u Dong Dangu, Kim se rukovao s vijetnamskim dužnosnicima i mahnuo okupljenim građanima.

Mase ljudi dočekale su Kima i prilikom dolaska u glavni grad Vijetnama Hanoj. Mahali su vijetnamskim, sjevernokorejskim i američkim zastavama, ali nisu mogli vidjeti Kima, koji je bio u automobilu sa zatamnjenim staklima. 

Tramp je u utorak navečer sletio avionom u Hanoj, Nakon što se ukrcao u avion, na Twitteru je napisao da se raduje “veoma produktivnom samitu”.

- Krenuo sam za Vijetnam na sastanak s Kim Jong-unom. Radujem se veoma produktivnom samitu - napisao je Tramp.

On će se danas prvo sastati sa predsjednikom i premijerom zemlje domaćina, nakon čega će otići na večeru s Kimom.

U Trampovoj delegaciji na večeri bit će i državni sekretar Majk Pompeo (Mike) i šef osoblja Bijele kuće Majk Malvani (Mick Mulvaney). Kim će, također, imati dva saradnika s njim, a bit će i prevodioci za obje strane. 

Od ovog sastanka očekuje se možda i više od prvog. Singapurski samit smirio je tenzije među dvije države, a pokrenuti su razgovori o denuklearizaciji Sjeverne Koreje. Tramp je ranije na Twitteru napisao da bi se mogao očekivati i napredak u vezi s ovom temom, kako prenosi Fena.