Tramp osudio “Bajdenovu nesposobnost i idiotsko upravljenje”

la
Bivši predsjednik osuo paljbu po svom nasljedniku

Donald Tramp kritizirao je u subotu, povodom godišnjice 11. septembra, nesposobnost svog nasljednika predsjednika Džoa Bajdena, dok je Džordž Buš izrazio žaljenje zbog razjedinjenosti Amerike, 20 godina nakon Al-Kaidinih napada na Ameriku.

Bivši republikanski predsjednik Donald Tramp je u videoporuci osudio Bajdenovu “nesposobnost” i “idiotsko” upravljanje povlačenjem američkih postrojbi iz Afganistana.

Nakon što je odao počast hrabrosti vatrogasaca, policajaca i spasioca koji su pokušavali pomoći ljudima 11. rujna 2001., Donald Trump je oštro kritizirao poteze svog demokratskog nasljednika u Bijeloj kući i kraj najdužeg rata koji vodi Amerika.

-To je također tužan trenutak zbog načina na koji je prošlog tjedna završio naš rat protiv onih koji su nanijeli toliko zla našoj zemlji - izjavio je, te je dodao:

-Čelnik naše zemlje postupio je kao idiot. Teško ćemo se oporaviti od sramote koju je izazvala ta nesposobnost.

Izrazivši žaljenje zbog smrti 13 vojnika ubijenih u napadu blizu aerodroma u Kabul. Tramp je osudio predaju američke vojne opreme talibanima “bez ispaljenog metka”.

-Džo Bajden i njegova nesposobna administracija su kapitulirali - nastavio je.

Bivši američki predsjednik Džordž Buš, koji je bio na funkciji u vrijeme napada 11. septembra, izrazio je žaljenje zbog razjedinjenosti Amerike, 20 godina nakon džihadističkih napada na Ameriku.

-U sedmicama i mjesecima koji su uslijedili nakon napada bio sam ponosan što vodim impresivan, izdržljiv i ujedinjen narod. Vrijeme ujedinjenosti Amerike sada se čini dalekim - izjavio je 43. američki predsjednik.