Tramp priznao da je platio milione dolara poreza, ali uz olakšice

Trump
Američki predsjednik se oglasio povodom objave New York Timesa da je za 2016. i 2017. godinu, platio samo 750 dolara


Američki predsjednik Donald Tramp (Tramp) izjavio je putem Twittera da je platio porez u iznosu od nekoliko miliona dolara i da je imao pravo na amortizaciju i poreske olakšice. 

Tramp se oglasio povodom objave New York Timesa da je za 2016. godinu i 2017. godinu, platio samo 750 dolara.

List navodi da Tramp nije plaćao porez na dohodak u posljednjih 10 godina, a do tih podataka je došao uvidom u poreske prijave Donalda Trampa i njegovih kompanija u protekle dvije decenije, prenosi Telegraf.

Podaci do kojih je došao New York Times pokazuju i da je predsjednik smanjio svoje oporezive prihode zaposlivši kćerku.

Tramp je naime zaposlio svoju najstariju kćerku Ivanku kao konsultanta, što je vođeno kao troškovi poslovanja i tako je umanjen porez.
New York Times je objavio da poreski podaci Tramp organizacije pokazuju da je u periodu od 2010. do 2018. predsjednik imao troškove za plate konsultanata u iznosu od 26 miliona dolara. Ne navode se imena konsultanata, ali je list uporedio poreske izveštaje sa finansijskim podacima koje je Ivanka Tramp prijavila kada je počela raditi Bijeloj kući 2017. godine kao viši savjetnik svog oca. 

Ivanka Tramp prijavila je da dobija 747.622 dolara od konsultantske kompanije čiji je suvlasnik, što je iznos identičan onom koji je Tramp organizacija prikazala kao umanjenje poreza na hotelske projekte na Havajima i u Vankuveru.

Poreski izveštaji također govore da je Tramp dobio pet miliona dolara za hotelski ugovor u Azerbejdžanu i prijavio 1,1 milion konsultantskih troškova, dok je u Dubaiju zaradio tri miliona a prijavio 630.000 dolara potrošenih na konsultantske usluge.