Tramp sada želi konzulat na Grenlandu

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) planira otvoriti američki konzulat na Grenlandu, a usred sve većeg strateškog i ekonomskog interesiranja za tu dansku teritoriju.

U pismu koje je Stejt department uputio Kongresu, osnivanje konzulata u Nuuku, prijestonici Grenlanda, dio je plana američke vanjske politike da poveća prisustvo na Arktiku, prenose agencije.

- SAD imaju strateški interes za unapređivanje političkih, ekonomskih i komercijalnih odnosa širom arktičkog regiona - navodi se u pismu upućenom kongresnom Odboru za vanjske poslove - piše Avaz.ba.

Kako se navodi, stalno diplomatsko prisustvo omogućilo bi SAD da zaštiti osnovne kapitalne jedinice na Grenlandu i istovremeno razvije dublje odnose s grenlandskim zvaničnicima i društvom.

U pismu se navodi da će konzulat biti ključna komponenta napora SAD za povećanje američkog prisustva na Arktiku i da će poslužiti kao efikasna platforma za unapređivanje američkih interesa na Grenlandu.

Stejt department naveo je da je već odredio službenika za poslove iz američke ambasade u Kopenhagenu, a sada planira zaposliti lokalno osoblje na Grenlandu do jeseni, ili ubrzo nakon toga.

Očekuje se da će u konzulatu do 2020. godine biti sedam zaposlenih.

Tramp je prošle sedmice izazvao diplomatski spor s Danskom, nakon što je predložio da SAD kupe Grenland, što je danska vlada odbila.

Sjedinjene Države otvorile su konzulat na Grenlandu 1940. godine nakon nacističke okupacije Danske. Zatvoren je 1953.