Tramp stavio 33 kineske kompanije na crnu listu zbog maltretiranja muslimana

Trump

Ministarstvo trgovine SAD saopćilo je da dodaje 33 kineske kompanije i druge institucije na ekonomsku crnu listu, zbog kršenja ljudskih prava i zbog zabrinutosti za američku nacionalnu sigurnost, što uključuje oružje za masovno uništenje i druge vojne aktivnosti.

Prema pisanju Reutersa, crna lista najnoviji je napor administracije Donalda Trampa (Trump) da napadne kompanije koje su vezane za vojne nabavke i kazni Peking zbog postupanja sa muslimanskim manjinama, a do nje dolazi u trenutku kada su lideri Komunističke partije u Pekingu otkrili detalje plana o nametanju zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Kongu.

Odeljenje za trgovinu saopćilo je da sankcionira devet kompanija i institucija na osnovu toga što su "saučesnici u kršenjima ljudskih prava i zloupotrebama počinjenim u kineskoj kampanji represije, masovnog proizvoljnog pritvora, prinudnog rada i nadzora visoke tehnologije protiv Ujgura", i drugih.

Na ekonomsku listu su dodali 24 vladine i komercijalne organizacije, zbog omogućavanja nabavljanja stvari koje može koristiti kineska vojska.

Izvor: