Traži se otkazivanje POVORKE PONOSA. Premijer Kantona Sarajevo kaže da će učiniti sve za građansku ravnopravnost

Pitanje dozvole za održavanje povorke u fokusu političara u Sarajevu

Stranka Narod i pravda pozvala je danas organizatore da preispitaju namjeru i potrebu organiziranja povorke ponosa u Sarajevu.

Iz Naroda i pravde pozivaju organizatore da još jednom preispitaju  namjeru i potrebu organiziranja prve bosanskohercegovačke povorke ponosa  koja je zakazana za septembar.

Iz Naroda i pravde ističu da u ionako uzavreloj političkoj situaciji u BiH bilo kakva eskalacija može izazvati negativne posljedice.

“Zalažemo se za vladavinu prava, toleranciju i suživot svih različitosti, ali se protivimo organizovanju manifestacija koje neće popraviti, već mogu pogoršati ukupnu sigurnosnu situaciju u Sarajevu i šire. Ne negirajući prava svakog pojedinca na slobodu u svakom smislu, pozivamo organizatore povorke da vode računa o činjenici kako je velika većina građana Sarajeva protiv povorke, jer su u suprotnosti s tradicionalnim vrijednostima i njihovim vjerskim osjećanjima. Pozivamo organizatore povorke da vode računa i o činjenici da je sloboda čovjeka ograničena slobodom i pravima drugog čovjekaˮ, rekao je Ibrahim Kerla, član rukovodstva Naroda i pravde

Imajući u vidu kompleksnost bosanskohercegovačkog društva i moguće sigurnosne implikacije u vezi s održavanjem najavljene manifestacije, iz Naroda i pravde još jednom pozivaju organizatore da odustanu od organizovanja najavljenog događaja, a sve nadležne sigurnosne agencije od nivoa kantona do nivoa države, uključujući i OSA-u, pozivaju da maksimalno odgovorno urade procjenu stanja sigurnosti u svjetlu održavanja manifestacije, te moguće implikacije na ukupnu sigurnosnu situaciju.

Nakon ovog javnog poziva reagovao je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto koji je rekao da su organizatori "Povorke ponosa" dobili dozvolu za održavanje od Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

"Samim tim, postoje zakonske obaveze da se ovaj skup održi dostojanstveno i mirno. S druge strane Vlada KS će u skladu sa našim odgovornostima obezbijediti sve što je potrebno da se ispoštuje dato odobrenje. Obaveza je Vlade KS da osigura da se zakazana Povorka ponosa održi bez incidenata na način na koji se to dešava u gradovima širom regije, Evrope i svijeta. Kao premijer Kantona učiniću sve da svi građani i građanke ovog kantona budu ravnopravno tretirani, da imaju pravo na okupljanje i da uživaju zaštitu policije", rekao je Forto.

Nakon što je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto saopštio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo dalo dozvolu za održavanje povorke ponosa, te da zbog toga postoje zakonske obaveze da se ovaj skup održi, ministar policije Admir Katica kazao je kako su neistinite informacije da je izdata bilo kakava dozvola.

Katica je za Klix.ba istakao kako prema Zakonu o javnom okupljanju KS ne postoji pravni akt koji se zove dozvola za održavanje skupa.

"Neistinite su informacije da je izdata bilo kakva dozvola, s obzirom da dozvola nije predviđena prema Zakonu o javnom okupljanju Kantona Sarajevo", kazao je Katica. Rekao je kako postoji mogućnost da policijski organ na osnovu informacija s kojima raspolaže donese odluku o zabrani održavanja javnog skupa.

SDA SARAJEVO: Ako želite da otkažete Povorku, učinite to preko ministra Katice!

"Saopštenje stranke Narod i pravda, u kojem pozivaju na otkazivanje Povorke, predstavlja vrhunac licemjernog populizma i udar na inteligenciju građana", navodi se u saopštenjuKantonalnog odbora SDA Sarajevo koja je protiv održavanja povorke.

Kažu da je upravo Narod i pravda, preko svog ministra unutrašnjih poslova Admira Katice, dala odobrenje za organizaciju Povorke ponosa, a što je potvrđeno i na sastanku ministra Katice, premijera Edina Forte sa organizatorima Parade 26. jula 2019.

"SDA je od početka protiv održavanja Povorke, a kada smo pozivali da se događaj otkaže, NIP-ov ministar Katica je, zajedno sa premijerom Fortom, davao punu podršku Paradi i garantirao njeno održavanje. Ako Narod i pravda želi otkazivanje Parade, onda neka to traže od svog ministra Katice i Ministarstva unutrašnjih poslova koje kontrolišu, te neka rašičiste to pitanje sa svojim koalicionim partnerima iz SDP i Naše stranke koji se identificiraju sa Paradom, kao promocijom vrijednosti za koje se zalažu", ističu.

Prva Povorka ponosa biće održana 8. septembra u Sarajevu pod motom "ima izać", a prema najavam organizatora cilj povorke ponosa jeste bolji i slobodniji život LGBTIQ osoba u cijeloj Bosni i Hercegovini, piše Buka.