Tražimo hitnu reakciju: Privrednici USK jedinstveni protiv zatvaranja GP Maljevac za teretni saobraćaj

maljevac

 

(Patria) - Privrednici, prevoznici i špediteri sa USK su se oštro pobunili i organizirali protiv odluke vlasti R Hrvatske da zatvore GP Maljevac za teretni transport. Inicijativu za uključivanje vlasti BiH u zaštitu privrednika i radnih mjesta na USK pokrenuo je Nezavisni blok, čiji je predsjednik Senad Šepić, zatražio hitnu reakciju Parlamenta i Vijeća ministara BiH, kao i poziv vlastima u R Hrvatskoj da preispitaju i promijene svoju odluku.

Ovim se zahtjevima pridružile i vlasti USK, Vlada i Skupština, a reakciju je uputio i federalni ministar poljoprivrede.

Jedan od organizatora zajedničke borbe i okupljanja privrednika iz USK, kaže da je u Narodnim novinama RH objavljen je Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz HR, koji je stupio na snagu danas 20.05.2021.

Tom odlukom je, između ostalog, zabranjen promet za teretna vozila preko 7,5t na ruti Karlovac - Hukića Brdo, čime je praktično ukinut taj granični prelaz.
Ovo znači da će privrednici Velike Kladuše, Cazina, Bužima.. svi oni koji su robe izvozili/uvozili preko tog graničnog prevoza, imati dodatne troškove, jer roba mora istupiti iz BiH na drugim izlazima.

Apsurdno je da su, tom istom odlukom, dozovolili tranzit do GP Dvor na kojem nije dozvoljen promet teretnim vozilima. Špediteri Velike Kladuše, privrednici USK i svi vezani uz njih, ovo su doživjeli kao direktan atak na privredu ovog kraja. Neshvatljivo je da jedna država može donijeti takvu odluku bez konsultacija sa diplomatskim tijelima naše države. 

Ako je do konsultacija došlo prije usvajanja odluke, postavlja se pitanje zašto niko nije reagovao na ovaj problem.”

Zato su jedinstveno privrednici i prevoznici zamolili sve relevantne institucije u BiH da se uključe u rješavanje ovog problema u što skorijem roku i najavili da će, u protivnom biti svjedoci velikih gubitaka u našoj privredi.  Očekuje se hitna reakcija nadležnih institucija u BiH.