Trebaju li nam izbori ove godine?

izbori
S obzirom da nisu stvoreni uvjeti za poštene lokalne izbore, a da nisu implementirani rezultati ni prošlih, koji je smisao njihovog raspisivanja.

Centralna izborna komisija BiH, na iznenađenje mnogih, raspisala je lokalne izbore 2020. godine za 4. oktobar, iako ne postoje uslovi za njihovo pošteno održavanje.  

Kada su u pitanju tehnički problemi zbog kojih je trebalo makar razmisliti šta s ovogodišnjim lokalnim izborima, to očito nije interesiralo članove CIK - vanredno stanje zbog epidemije još je na snazi, najavljuju se nastavak epidemije i u jesen, državnog budžeta nema, a time ni novca za izbore...

Problemi, uvjetno rečeno, političke prirode također su ignorirani. Onaj osnovni, na koji godinama upozorava i domaća javnost, ali i međunarodna zajednica, a što su i sudovi potvrdili, je taj da ni ove godine nisu stvoreni uslovi za održavanje izbora u Mostaru.

Od uvođenja elektronskog glasanja udaljeni smo nekoliko svjetlosnih godina. A, ono najšokantnije je to da se niko od nadležnih nije bavio teškim optužbama za izborne krađe, koje su obilježile skoro sve izbore od agresije do danas.

Poznato je, naprimjer, da je uoči prošlih Općih izbora za jednu noć zamijenjeno 6.500 članova biračkih odbora, te se glasovi nisu ni brojali, već su se upisivali.

Umjesto da se pozabave time, stvoreni su uslovi da se nešto slično, pa i gore ponovi i u oktobru. Naime, SDA je uz pomoć SDS-a i nekih drugih stranaka dopunila CIK s dva člana, uprkos oštrim kritikama i koalicionih partnera i opozicije.

Javnost se odavno pita koji je smisao održavanja izbore svake dvije godine ako će se dešavati izborne krađe, zbog kojih će, bez obzira na volju naroda, sve ostajati skoro isto. Posebno ako se zna da su novi izbori raspisani, a da rezultati onih prethodnih iz 2018. još nisu implementirani. Vlada FBiH, naprimjer, još je u tehničkom mandatu.

Osim, naravno, što će i ovi izbori „pojesti“ novih desetak miliona maraka..