Treći val epidemije dobija sve više na snazi: Dva od pet uzetih uzoraka pozitivni na koronavirus

19

Treći val uzima sve više maha. O tome govore i posljednji podaci o rezultatima testiranja na koronavirus, koja su obavljena na KCUS-u.

Od 368 obrađenih uzoraka njih 156 je pozitivnih. To znači da je skoro polovina testiranih uzoraka bila pozitivna, ili da budemo precizniji, od pet osoba koje su testirane na Covid-19, dvije su zaražene.

Ubjedljivo najveći broj pozitivnih rezultata testiranja je, kao i svih prethodnih dana, iz Sarajeva, 140. iz Unsko-sanskog kantona je pozitivno 13 osoba, a iz Bosanskopodrinjskog tri.

Inače, prema podacima Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, u BiH je trenutno prisutno 10 sojeva koronavirusa, od kojih su dva zabrinjavajuća.

Da treći val epidenime dobija sve više na zamahu ilustruje i jučerašnja izjava direktorice KCUS-a sebije Izetbegović.

- Treći val korona virusa mogao bi biti i najteži do sada, s obzirom da je zabilježena mutacija virusa, koji je po pisanjima stranih medija znatno zarazniji a pacijenti imaju dosta teže kliničke slike. U ovakvim uslovima moramo unaprijed razmišljati i poduzeti apsolutno sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili naše građane. Svjesni smo i činjenice da su građani umorni od maski i konstantnih epidemioloških mjera, ali do dolaska vakcine moramo biti strpljivi. Svako popuštanje mjera moglo bi imati nesagledive posljedice po zdravlje svih nas. Osoblje KCUS-a će požrtvovano i predano raditi za dobro naših pacijenata, rekla je Izetbegović.