Trgovina ljudima u BiH: Pojava koja ugrožava prijateljske veze i kredibilitet države BiH

asd
U BiH je prošle godine, identifikovana 61 potencijalna žrtva trgovine ljudima, a najviše maloljetnih osoba, i to u svrhu navođenja na prostituciju, prosjačenje, prisilni brak, iskorištavanje zbog pornografije. U izvještaju Ministarstva sigurnosti BiH za 2019. godinu, navedeno je da su izrečene 34 osuđujuće presude, odnosno 24 zatvorske, jedna uslovna, te dvije novčane kazne. Stav Predsjedništva BiH je da se svi nivoi vlasti moraju ozbiljnije i aktivnije posvetiti provođenju državne Strategije za borbu protiv trgovine ljudima ili bi moglo doći do ugrožavanja ukupne pomoći SAD-a našoj zemlji...

BIHAĆ, 9. oktobra – Nažalost u minulom vremenu Bosna i Hercegovina je postala plodno tlo za trgovinu ljudima. Dosad zabilježeni slučajevi su u toku sudskog procesa prekvalifikovani u neka druga krivična djela poput posredovanja u prostituciji, zanemarivanja maloljetnika ili eksploatacije djece u digitalnom okruženju.

Ove godine je situacija drugačija, a prema riječima upućenih u ovu problematiku i reakciju državnih organa i institucija tome svjedoče vođeni i presuđeni slučajevi trgovine ljudima. Inače ovaj fenomen, tj. trgovina ljudima ili trafiking identificiran je i na prostoru USK, ali ih je svuda veoma teško istražiti i dokazati, zbog čega ne postoji tačan broj krivičnih djela iz ove oblasti.

Pogledajte VIDEO prilog