Admir Mujanović: Trgovsku moru „žive“ Hadžićani kojima hajka o radijaciji tjera investitore (FOTO)

Više stotina građana Hadžića jučer je podržalo akciju koju provodi Nezavisni blok i potpisalo peticiju „Trgovska mora reci - NE MOŽE“

„Ovo je pitanje opstojnosti države Bosne i Hercegovine u ovom momentu i tu nema dileme. Sve institucije sistema u oba entiteta i nivoa države, sve političke stranke, predstavnici međunarodnih institucija i organizacija moraju pokazati više volje i energije da spriječimo izgradnju odlagališta radioktivnog nuklearnog otpada na granici Bosne i Hercegovine. Komšije iz Hrvatske će pokazati svoje pravo lice 30. septembra ove godine kada njihova nadležna komisija treba donijeti finalnu odluku o izgradnji ovog odlagališta. Neka im je na čast već učinjena šteta prema Bosni i Hercegovini po ovom pitanju jer najave moguće izgradnje odlagališta u blizini Nacionalnog parka Una i na samoj granici Bosne i Hercegovine, već tjeraju investitore.

Upravo su građani Općine Hadžići na svojoj koži osjetili kako je kad neko vodi hajku o mogućoj radioaktivnosti i kada u svemu tome nađe uporište u vlasti. Investitori zbog ovog razloga iz vremena agresije na BiH, često zaobilaze Općinu Hadžići koja se grčevito bori protiv nezaposlenosti. Ovo su momenti kada se ne smije oklijevati i kada se mora zaštititi oko 300 000 ljudiskih života u oba bh. entiteta i sav privredni i prirodni potencijal. Našim sugrađanima koji strahuju u USK, u dijelu RS-a i komšijama u dijelu Hrvatske kojeg ignoriše njihova zemlja, poručujemo da nisu sami te da će Sarajlije i Hadžićani uzeti učešće u najavljenom velikom protestnom skupu u Bosanskom Novom koji je najavljen za petak 13. septembar ove godine.

Peticija nje mrtvo slovo na papiru nego osnov za izvjesno pokretanje tužbe protiv Hrvatske pred međunarodnim sudovima a uz online opciju, potpisivanje nastavljamo i naredne sedmice u općinama Kantona Sarajevo i cijeloj BiH,“ izjavio je Admir Mujanović, član Glavnog odbora Nezavisnog bloka i predsjednik Opštinske organizacije Hadžići.

(Press služba)