Tri četvrtine građana Austrije odbilo bi cijepljenje AstraZenecom

va

Prema istraživanju kojeg je proveo Austria Trend (Peter Hajek za APA-u i ATV) gotovo tri četvrtine građana Austrije odbilo bi cijepljenje cjepivom proizvođača AstraZeneca. Nastavak je to trenda nepovjerenja prema proizvođaču AstraZeneca koji je u posljednje vrijeme imao određenih problema sa svojim cjepivom. Oko 31 posto građana odbilo bi i drugo vektorsko cjepivo, ono proizvođača Johnson & Johnson.

No, unatoč skepticizmu prema AstraZeneci spremnost na cijepljenje u Austriji raste. Primjerice, 52 posto građana (se već cijepilo ili) je spremno na cijepljenje. Za usporedbu, u siječnju je 41 posto građana istaknulo da se želi cijepiti.

Gledano po političkim preferencijama, odbijanje cijepljenja najveće je među biračima Slobodarske stranke. Vrijedi istaknuti i podatak da građani Austrije bez srednje škole odbijaju cijepljenje dvostruko više od onih sa srednjom školom. Isto tako, za cijepljenje se najviše zalažu građani stariji od 60 godina, dok spremnost na cijepljenje pada sa starosnom dobi (najmlađe osobe imaju najmanje želje za cijepljenjem).

Za otvaranje austrijske ekonomije i javnog života najviše se zalažu glasači NEOS-a.