Tri decenije ponosa: Ključ jučer bio domaćin obilježavanja godišnjice formiranja 5. korpusa ARBiH

.

Ključ je jučer bio domaćin nekadašnjim borcima, članovima njihovih porodica, kao i porodica poginulih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, a u sklopu obilježavanja tridesetogodišnjice formiranja Petog korpusa. Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe na mezarju i spomen obilježju onima koji su svoje živote ugradili u slobodu i ovog krajiškog grada, a potom i izložbom slika, prigodnim programom u ključkom Domu kulture, prisjetilo se i podsjetilo na sve što su stanovnici ovog dijela BiH prošli u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu…

Biti jedan od onih koji su učestvovali u oslobođenju Ključa, prošetati ulicama svog, 1995. godine, oslobođenog grada i danas kod nekadašnjih ratnih starješina Petog korpusa budi isti osjećaj – i to ponosa što je i on pružio nesebičan doprinos slobodi Ključa i tadašnjeg Bihaćkog okruga.

Ključ su pripadnici Armije BiH, odnosno Petog ali i Sedmog korpusa oslobodili 15. septembra ’95. godine, nakon višegodišnje okupacije. Grad je ovo u čijem regionu su neprijatelji, dojučerašnje komšije, pripadnici tadašnje Milicije, pobili u jednom danu 258 ljudi u Biljanima, raselili na hiljade ljudi, a stotine muškaraca i žena su zarobljeni i odvedeni u logore. Grad je ovo koji na svojim brdima krije prirodne jame, koje će postati grobnicama. Ali, Ključ je i grad koji unatoč odljevu stanovništva ima svoju budućnost, ima svoju djecu koju njihovi stariji uče svemu onom što su proživjeli i preživjeli.

Foto: RTV USK