Tri godine nakon eksplozije: Liban bez odgovornih, političari spriječili istragu

kh
Libanon danas oplakuje poginule u eksploziji u luci koja je opustošila Bejrut prije tri godine dok su vjerske vođe i skupine za ljudska prava osudili nedostatak odgovornosti među političkim liderima koji su spriječili službenu istragu.

 

Eksplozija je ubila najmanje 220 ljudi i ranila još hiljade kada su stotine tona amonijevog nitrata pohranjenog u skladištu detonirale nešto poslije 18 sati. (16:00 GMT) 4. augusta 2020., praveći ogroman oblak iznad grada.

Uprkos razaranju, nijedna osoba sa visokih pozicija nije pozvana na odgovornost, a istraga je opstruirana pravnim mjerama, što je izazvalo bijes u Libanonu i inozemstvu.

Preživjeli i obitelji žrtava kažu da ih je nedostatak odgovornosti zaglavio u 2020.

Rita Hitti izgubila je 26-godišnjeg sina, 34-godišnjeg šogora i 21-godišnjeg nećaka – svi vatrogasci koji su se odazvali pozivu o požaru u luci 4. augusta i poginuli kada eksplozija je odjeknula.

“Bili su na vrhuncu života. Životi su im prekinuti – i mi smo umrli zajedno s njima”, rekla je ona.

Mnoge trgovine i restorani koje je uništila eksplozija mukotrpno su obnovljeni, ugošćujući priljev turista i libanonskih iseljenika do kasno u četvrtak navečer.

Ali u petak su uobičajeno užurbane ulice bile prazne, a firme zatvorene kako bi obilježili nacionalni dan žalosti.

Grupa za ljudska prava Amnesty International rekla je da je neprihvatljivo da niko nije odgovoran za tragediju.

Pretpostavlja se da je eksploziju izazvao požar u skladištu. Hemikalije su bile uskladištene u luci od 2013. kada su istovarene tijekom neplaniranog zaustavljanja, ali niko nije preuzeo pošiljku i ostala je ondje unatoč tome što su visoki dužnosnici znali za njezinu prisutnost.

Istraga, koju vodi sudac Tarek Bitar, u zastoju je od kraja 2021. zbog niza tužbi koje su protiv njega podnijeli neki od osumnjičenika, uključujući sadašnje i bivše dužnosnike.

U memorijalnoj crkvi uoči godišnjice eksplozije, libanonski najviši kršćanski klerik patrijarh Bechara Boutros al-Rai podržao je pozive za međunarodnim odborom za utvrđivanje činjenica i pozvao na prestanak miješanja u istragu eksplozije.

Eksplozija se dogodila dok se Libanon već borio s financijskim krahom koji je započeo 2019. i pandemijom COVID-19. Ekonomija je od tada još više potonula, s lokalnom valutom koja je izgubila 98% svoje vrijednosti, a hiljade porodica osiromašila.