Tri saobraćajne nesreće u protekla 24 sata na području Cazina

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 6 stepena Celzijusa. Prema posljednjim dostupnim podacima na voda.ba vodostaj Mutnice iznosi 81,00 cm.

Policijska stanica Cazin imala je četiri intervencije u protekla 24 sata. Krivično djelo "nasilničko ponašanje" evidentirano je od strane jednog lica u naselju Stijena.

Kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju, na R401b, Gnjilavac, došlo je do sudara između 2 m/v, a do nesreće sa također dva učenika došlo je i na M4.2 u naselju Ostrožac. N alokalnom putu Puškari zabilježena je saobraćajna nesreća u kojoj je učestvovalo 1 m/v. U spomenutim nesrećama nije bilo povrijeđenih lica, dok je na vozilima pričinjena materijalna šteta.

Cazinski vatrogasci imali su mirnu noć bez intervencija.

Aktivnosti Službe za civilnu zaštitu i Vatrogasne jedinice na smanjenju broja požara rezultirale su pozitivnim efektom pa je veći broj građana shvatio ozbiljno obavijesti o paljenju vatre na otvorenom te najavio ovakve planirane aktivnosti kako bi se provele preventivne mjere od strane nadležnih službi, što je i učinjeno. 

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 30 pacijenata dok je sanitet korišten dva puta.

U području grada od zgrade Suda pa prema Tatarima zbog aktiviranja klizišta u Ulici dr. Irfana Ljubijankića došlo je do pucanja vodovodne cijevi i prekida u isporuci vode za navedeno područje. Sanacija je u toku, a saobraćaj na ovoj dionici je već duži vremenski period obustavljen i vozi se alternativnim pravcima.

A zbog komplikacija prilikom sanacije kvara cjevovoda na području Tršca (jako nepristupačan teren te veliki profil cijevi), uposlenici JKP "Vodovod" nisu uspjeli završiti jučer započetu sanaciju kvara. Iz navedenog razloga sanacija se nastavlja i danas, a normalno vodosnabdijevanje očekuje da će se uspostaviti u poslijepodnevnim satima.

Što se tiče elektrosnabdjevanja, sistem je trenutno stabilan. Bez planiranih radova Elektroprenosa BiH T/J Bihać- Cazin.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj kod mjesta Dobrinje, saobraća se usporeno, voznom trakom. 

Na dionici magistralnog puta M-1.9 Ormanica-Gradačac u toku je uklanjanje teretnog vozila koje je učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi, zbog čega je saobraćaj trenutno obustavljen.

Na većini putnih pravaca saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu. Izuzetak su dionice u južnim krajevima gdje je kolovoz suh. Magla mjestimično smanjuje vidljivost na planinskim prevojima, a upozoravamo i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Sanacioni radovi izvode se na autoputu A-1 na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever-Lepenica. Na mjestima izvođenja radova saobraća se sporije, uz postavljenu privremenu signalizaciju.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu M-18 Kladanj-Olovo u tunelu Karaula, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren preko starog prevoja Karaula.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima saobraćaj se obustavlja od 00:30 do 04:30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Zbog minerskih radova, danas od 10 do 16 sati mogu se očekivati kraće obustave saobraćaja (do 10 minuta) na magistralnom putu M-18 Sarajevo-Trnovo, kod mjesta Krupac.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-17 Doljani-Metković i M-5 Lanište-Ključ.

U toku su radovi na asfaltiranju dionice regionalnog puta R-419 Risovac-Jablanica, zbog čega je u vremenu od 08 do 18 sati na snazi obustava saobraćaja.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Izvor: