Trivić: Dodik je političar koji je najviše radio pod uticajem stranog faktora

asd
Potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić kazala je da je "Milorad Dodik je zapravo političar koji je najviše radio pod uticajem stranog faktora".

“Milorad Dodik je zapravo političar koji je najviše radio pod uticajem stranog faktora, najčešće poštujući i provodeći njihove odluke. Koliko znam, Narodna skupština Republike Srpske, odnosno vladajuća većina, usvojila je zaključke koji se tiču mirnog razdruživanja sa FBiH. Da je gospodin Dodik ozbiljan u namjeri izdvajanja Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine, a nije, onda imenovanje visokog predstavnika ne bi bila baš toliko bitna tema. Ako bi se Republika Srpska izdvojila, to šta ostaje u Bosni i Hercegovini za nas u RS onda ne bi bilo bitno. Međutim, očigledno je, a što smo znali i tada, da je tema mirnog razdruživanja bila isforsirana da bi se po ko zna koji put nabijale nacionalne tenzije”, kaže Trivićeva.

Ona dodaje da je i imenovanje viskog predstavnika iskorišteno na isti način, da bismo na kraju dobili već pomenute izjave: „Za nas visoki predstavnik može tu da egzistira…. Prihvatićemo da razgovaramo s njim“.

“Ostaje nam da posmatramo proces u kome praktično djelovanje ne prati žestoku retoriku lidera SNSD-a, kao što smo imali priliku nedavno da vidimo i na primjeru vojne vježbe na Manjači i na niz drugih primjera. Naravno, za mene lično ostaje najupečatljiviji primjer retorike koju nije pratilo nikakvo djelovanje, primjer referenduma o nezavisnosti RS koji je lider SNSD-a obećao 2005. godine. Gospodine Dodik, taj referendum čekamo već 16 godina”, poručuje Trivićeva.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat će se danas u Beogradu sa delegacijom političara iz Republike Srpske, koju predvode entitetska predsjednica Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.