Trojka je ucjenjivačima spremna dati (skoro) sve. Danas ćemo vidjeti je li to dovoljno

as

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas bi trebao izabrati Lidiji Bradaru (HDZ) za predsjednicu FBiH. Time bi bio ispoštovan prvi dio dogovora Osmorke i HDZ-a koji podrazumijeva Bradaru kao predsjednicu, a Nermina Nikšića kao premijera FBiH.

I to će biti prvi test za koaliciju, prvenstveno za grupu stranaka okupljenih oko grupacije nazvane Trojka.

Dok iz ove grupacije tvrde da imaju parlamentarnu većinu, političkoj javnosti sve je sumnjivije ponašanje NES-a i SBiH-a, stranaka koje su se već povukle iz koalicije na državnom nivou. A signale koje su odašiljale na federalnom nivou nisu bile uvjerljive.

Tako je Admir Čavalić iz SBiH-a za Raport u petak kazao da se još ne zna konačni stav stranke po pitanju glasanja za Bradaru, ali da oni neće blokirati uspostavu vlasti u FBiH. Šta god to značilo.

Ni NES nije imao konačni stav, a navodno je on izbrušen tek sinoć na sjednici Predsjedništva stranke.

Iako manje vjerovatno da ove dvije stranke neće ispoštovati dogovor, to što se davanje konačnog stava odugovlači može za pozadinu imati novu političku trgovinu u kojoj dvije stranke pokušavaju za sebe izvući još nešto.

Kada se uzme u obzir sve ono što se do sada dešavalo, vidljivo je da su stranke Trojke do sada ispunile sve želje ovog interesno povezanog dvojca.

Tako je Trojka spremna ovim strankama s osam zastupnika ustupiti čak četiri ministarstva – dva su izuzetno atraktivna: Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo industrije i energetike. Uz to bi trebali dobiti i Elektroprivredu BiH na upravljanje.

Kada se to usporedi s onim što preostaje strankama Trojke – disbalans je jasan. Bar kada su u pitanju NiP i Naša stranka.

U toj raspodjeli SDP bi trebao imati četiri ministarstva, a NiP i NS svega po jedno.

I to nije sve.

Šef NiP-a Elmedin Konaković kazao je, gostujući u CD-u na Face TV, da su spremni NES-u i SBiH-u dati još.

“Neka uzmu još nešto, ako imaju ljude koji mogu raditi ozbiljne poslove, mi ne gledamo na to”, kazao je Konaković.

Iako trenutno nema naznaka da će SBiH i NES ‘izraditi’ politički dogovor, ovakav stav Konakovića ustvari govori da je Trojka, ili bar jedan njen dio, spreman SBiH-u i NES-u ispuniti i novi spisak želja ako on bude ispostavljen.

Naravno, na kraju se postavlja pitanje opravdanosti takvih poteza ali i onoga šta bi u budućnosti moglo biti s Vladom u kojoj ogroman dio kolača imaju stranke isključivo vođene svojim uhljebarskim interesima!?