Trojka planira zajedničke kandidate za većinu gradova, Ključ izuzetak

H

Trojka, sastavljena od stranaka SDP, NiP i NS, planira imati zajedničke kandidate za (grado)načelnike u većini lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, najavio je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

Ključ, međutim, izdvaja se kao grad u kojem neće biti zajedničkog kandidata.

Konaković je objavio da su predsjedništva stranaka Trojke odlučila zajedno izaći s kandidatima za (grado)načelnike u većini općina i gradova.

“Pregovarački timovi u Kantonu Sarajevo su već održali sastanke i nisu daleko od postizanja dogovora. Mandati načelnicima poput Nermina Muzura (Ilidža) i Irfana Čengića (Stari Grad) trebali bi biti obnovljeni s obzirom na njihovu visoku učinkovitost”, istaknuo je Konaković.

On je potvrdio da Trojka nema zajednički stav oko Novog Sarajeva i Sarajevskog Centra te da se pregovara oko toga tko će predložiti kandidate za načelnike tih općina.

Što se tiče Ključa, Konaković je naveo da je to specifično mjesto gdje Trojka vjerojatno neće imati zajedničkog kandidata za gradonačelnika. Općina Ključ je pod dugogodišnjom vlašću SDP-a i SDA, s Načelnikom Nedžadom Zukanovićem iz SDP-a. Prema saznanjima, NiP planira kandidirati Azhara Sejarića za načelnika Ključa, koji je zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.