Trudnoća u vrijeme pandemije

Trudnoca
- S Odjela ginekologije i akušerstva Kantonalne bolnice „ Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću poručuju trudnicama da nema mjesta panici, pandemiju koronavirusa su spremno dočekali, a svoj rad, u potpunosti prilagodili trenutnoj situaciji.

BIHAĆ, 26. aprila – Od početka pandemije koronavirusa na Odjelu ginekologije i akušerstva Kantonalne bolnice u Bihaću obavljeno je više od 80 pregleda.  

Pandemija je spremno dočekana, te je dio odjela namijenjen pacijenticama bez simptoma, dok je drugi za one koje su bile u kontaktu sa osobama za koje se sumnja da su pozitivne na koronavirus.

Te podatke dobiju na osnovu upitnika koje pacijentice popunjavaju u trijažnom centru.

- Spremno je i odjeljenje za trudnice koje su pozitivne na COVID-19 i nalazi se van zgrade, kaže prim.dr. Sulejman Kulenović, načelnik Odjela za ginekologiju i akušerstvo.

Dodaje da, ukoliko bi došlo do hitne intervencije, pacijenticu bi operisali u sali koja je organizirana za takve slučajeve, a beba bi transpotnim inkubatorom bila smještena na Odjel naonatologije.

Tvrdi da takvih slučajeva nema, zahvaljujući dobroj organizaciji ljekara i medicinskog osoblja.

Inače, Kantonalna bolnica Bihać jedan je pozitivnih primjera u BiH, s obzirom da nema niti jednog zaraženog zdravstvenog radnika.