Trudo najavio rijetko korištene ovlasti: Zamrzavat će privatne račune učesnika protesta

321
Protesti pod nazivom "Konvoj slobode" pokrenuli su kanadski vozači kamiona protiveći se mjerama po kojima se vozači kamiona koji prelaze granicu moraju ili vakcinisati ili ići u karantin

Kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) najavio je da će aktivirati rijetko korištene ovlasti za vanredne situacije da bi prekinuo proteste zbog kojih su blokirani granični prijelazi i paralizirani neki dijelovi glavnog grada.

Protesti pod nazivom "Konvoj slobode" pokrenuli su kanadski vozači kamiona protiveći se mjerama po kojima se vozači kamiona koji prelaze granicu moraju ili vakcinisati ili ići u karantin, a sada su im se priključili i ostali protivnici Trudove politike. 

- Blokade škode našem gospodarstvu i ugrožavaju javnu sigurnost. Ne možemo i nećemo dopustiti nastavak protuzakonitih i opasnih aktivnosti - rekao je Trudo na konferenciji za novinare.

Policija je u nedjelju uklonila blokadu mosta Ambasador, kojim prolazi glavni trgovinski put prema Detroitu, a koja je trajala šest dana. No, u pograničnim gradovima Vindsoru, Ontariju i glavnom gradu Otavi prosvjedi ulaze u šestu sedmicu i sve je veće nezadovoljstvo kritičara koji policijski pristup smatraju previše popustljivim prema demonstrantima.

 

Zakon o izvanrednim situacijama saveznoj vladi omogućuje primjenu posebnih privremenih mjera kako bi se osigurala sigurnost u izvanrednoj situaciji. Zakon je dosad primijenjen samo jednom, 1970. godine, kada ga je primijenio Trudov otac, premijer Pijer Trudo (Pierre).

Premijeri pokrajina Alberta, Kuebec, Manitoba i Saskatčevan usprotivili su se primjeni zakona, govoreći da je nepotreban. Trudo je rekao da će mjere biti “zemljopisno ograničene, ciljane samo na ona mjesta gdje je njihova primjena potrebna” i “vremenski ograničene”. Njihovu će primjenu morati odobriti i kanadski parlament, koji isto tako ima i ovlast njihova opoziva, prenosi "Hina".

Bez potrebe za sudskim nalogom, banke će moći zamrznuti privatne račune bilo koga ko je povezan s protestima. Stotine demonstranata i dalje su u glavnom gradu Kanade.

- Ovdje se radi o zaštiti Kanađana, zaštiti radnih mjesta ljudi - rekao je Trudo, te dodao da će policija dobiti "više alata" za zatvaranje ili kažnjavanje demonstranata i zaštitu infrastrukture.

Uz osiguranje policijskih resursa, Kanada će proširiti i mjere protiv pranja novca i financiranja terorizma tako da obuhvate i ‘crowd funding’ platforme.

- Uvodimo te promjene jer znamo da se te platforme koriste za potporu protuzakonitih blokada i aktivnosti koje nanose štetu kanadskom gospodarstvu - rekla je ministrica finansija Kristija Frilend (Chrystia Freeland).

Vlada će isto tako dopustiti bankama da privremeno bez sudske odluke zamrznu račune onima u koje se sumnja da podupiru blokade. Osim toga, ukinut će se osiguranje za kamione uključene u blokade. Kanadske vlasti priopćile su da pola sredstava kojima se financiraju prosvjedi dolazi od njihovih pristaša u SAD-u.