Trump: Holokaust je "najteži zločin protiv Boga i njegove djece"

Home

Trump: Holokaust je "najteži zločin protiv Boga i njegove djece"


Američki predsjednik Donald Trump u utrorak je učinio kratku posjetu izraelskom nacionalnom memorijalu holokausta, nazivajući nacističko ubistvo šest miliona Jevreja "najtežim zločinom protiv Boga i njegove djece" tokom najosjetljivije stanice njegove dvodnevne posjete Izraelu.

Trump se našao pod kritikama što je planirao samo polusatnu posjetu memorijalu Yad Vashem, nakon niza pogrešnih poteza njegove administracije prema američkoj jevrejskoj zajednici - kao što su neadekvatna osuda antisemitske retorike nekih njegovih pristalica i pogrešnih izjava o holokaustu.

Trump je, međutim, udovoljio svojim domaćinima u Izraelu kada je snažno izrazio žaljenje za žrtve holokausta i podršku jevrejskoj državi.

Tokom tužne ceremonije, Trump se poklonio pred vječnim plamenom i položio je vjenac odajući počast šest miliona ubijenih Jevreja.

U kratkom govoru, Trump je nazvao holokaust "najmračnijim trenutkom historije".

"Milioni sjajnih i prekrasnih života muškaraca, žena i djece oduzeti su u okviru sistematskog pokušaja eliminiranja jevrejskog naroda. Naša je sveta dužnost da pamtimo, žalimo i odajemo počast svakom pojedinačnom životu koji je tako okrutno i zlobno oduzet", izjavio je američki predsjednik, prenosi AP.

(Izvor:Fena)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 23/05/2017 - 17:19

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top