fbpx Trump i Kim danas su dogovorili nešto važno oko nuklearnog pitanja

Trump i Kim danas su dogovorili nešto važno oko nuklearnog pitanja

Home

Trump i Kim danas su dogovorili nešto važno oko nuklearnog pitanja

Američki predsjednik Donald Trump postao je danas prvi američki predsjednik koji je kročio na tlo Sjeverne Koreje kada se u Demilitariziranoj zoni (DMZ) između dviju Koreja sastao sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, s kojim se složio da treba obnoviti zamrznute pregovore o nuklearnom pitanju.

Dvojica predsjednika su se na svom trećem susretu u nešto više od godinu dana toplo rukovala i izrazila nadu u bolju budućnost i mir, izrekavši riječi dobrodošlice na hladnoratovskoj granici koja desetljećima simbolizira neprijateljstvo između dviju Koreja koje su tehnički još uvijek u ratu. Naime, dvije su zemlje u selu Panmunjom 1953. potpisale primirje, dok mirovni sporazum nikada nije potpisan, prenosi Index.hr.

Prešao liniju razgraničenja

Trump je u pratnji Kima prešao vojnu liniju razgraničenja i ušao u Sjevernu Koreju.

"Prijeći tu crtu je velika čast, veliki napredak je postignut, veliko prijateljstvo je sklopljeno...", kazao je Trump nakon prelaska u sjeverni dio sela Panmunjom .

"Ovo je veliki dan za svijet. Želimo zaustaviti nesretnu prošlost i pokušati stvoriti novu budućnost", rekao je Trump.

Kim je izrazio nadu da će "prevladati prepreke" u odnosima s Trumpom.

Sjevernokorejski predsjednik izgledao je opušteno i zadovoljno dok je razgovarao s Trumpom, rekavši da je poziv američkog predsjednika da se sastanu u DMZ-u "izraz njegove volje" da stvara buduće odnose.

Razgovarali sat vremena

Nakon što su se vratili na južnokorejsku stranu, dočekao ih je predsjednik Moon Jae-in na kratki razgovor u troje, a potom su Trump i Kim sat vremena razgovarali iza zatvorenih vrata.

"To je bio dobar sastanak, obećali smo da ćemo razraditi detalje. Vidjet ćemo što će se desiti", kazao je Trump.

Prema njegovim riječima, dvije strane će oformiti timove kako bi pokrenuli obustavljene pregovore o sjevernokorejskom nuklearnom programu. SAD traži potpunu denuklearizaciju Sjeverne Koreje, u zamjenu za okončanje sankcija. Južna Koreja i SAD također traže da se potpiše službeni mirovni sporazum između dviju zemalja kako bi se osigurao trajni mir na Korejskom poluotoku.

Američku skupinu za pregovore vodit će državni tajnik Mike Pompeo.

Američki predsjednik je pritom kazao da mu se ne žuri postići sporazum i da ima dosta vremena.

"Želimo to dobro napraviti", rekao je američki predsjednik.

Ovo je treći susret dvojice čelnika od njihova povijesnog summita u lipnju prošle godine i neuspjelog sastanka u Hanoiju u veljači. Američki predsjednik pozvao je Kima u posjet Bijeloj kući. Kim je uzvratio da bi mu bila velika čast da Trump posjeti njegovu prijestolnicu Pjongjang.

Simbolički važan

Analitičari se slažu da ovaj susret vjerojatno neće biti dovoljan za rješavanje osjetljivog nuklearnog pitanja Sjeverne Koreje, ali je simbolički važan za dvije zemlje koje su još prije godinu i pol prijetile jedna drugoj uništenjem.

"Ovaj susret bi mogao ponovo pokrenuti pregovore", smatra David Kim, analitičar u Stimson Centru, naglasivši da će pregovori koji se pripremaju biti "ključni".

"Treba nam sadržaj, a ne predstava", kazao je Kim.

 

Topic
Objavio: Ned, 30/06/2019 - 13:47

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top