Trump ne zna kada će se vojska SAD-a tačno povući iz Sirije

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da će se Sjedinjene Države povući iz Sirije "kroz neko vrijeme" ne preciziravši koliko će to trajati, ali je naznačio da želi zaštititi sirijske Kurde, ključne saveznike Zapada u ratu protiv tzv. islamista, a njihovu je zaštitu zatražio i francuski predsjednik od svog ruskog kolege.

Trump nije objavio vremenski okvir za vojno povlačenje iz Sirije koje je najavio prošli mjesec protivno mišljenju najviših savjetnika za nacionalnu sigurnost i bez konzultiranja sa zastupnicima ili američkim saveznicima koji se bore protiv tzv. Islamske države.

Zbog te Trumpove odluke ostavku je podnio ministar obrane Jim Mattis. Na sastanku kabineta u Bijeloj kući Trump je rekao da nikada nije razgovarao o navodnom roku od četiri mjeseca za povlačenje 2000 američkih vojnika iz Sirije usred borbe s militantima Islamske države.

Republikanski senator Lindsey Graham rekao je da Trump želi osigurati da se Turska ne sukobi sa snagama sirijskih Kurda (YPG) kada američki vojnici odu i uvjerava Tursku da će imati tampon zonu u tom području kako bi joj se pomoglo da zaštiti svoje interese.

Turska prijeti ofenzivom protiv YPG-a smatrajući njegove borce ogrankom kurdskih separatista iz Turske.