Pelosi: Trump nema ovlaštenje da ide u rat protiv Irana

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi izjavila je da administracija Donalda Trumpa nema dozvolu Kongresa da ide u rat protiv Irana, dok je američki predsjednik izrazio nadu da Sjedinjene Američke Države neće ulaziti u rat s tom državom.

Pelosi je u izjavi za medije dodala da će republikanska administracija predočiti izvještaj na zatvorenoj sjednici viših zastupnika, nazvanoj Grupa osam, u četvrtak vezano za Iran.

U međuvremenu je u Bijeloj kući počeo sastanak Trumpa i predsjednika Švicarske Konfederacije Uleija Maurera, čija je zemlja posrednik između Amerike i Irana.

Trump je prilikom dočeka švicarskog predsjednika, upitan hoće li Washington zaratiti s Teheranom, odgovorio kako se "nada da neće".

Bijela kuća je saopćila da će dvije strane razmatrati bilateralne odnose i ulogu Švicarske u olakšavanju diplomatskih odnosa, prenose Agencije.

'Konačna odluka je moja'

CNN je izvijestio, prenoseći od upućenih izvora, da je Bijela kuća kontaktirala švicarske zvaničnike kako bi im dala telefonski broj na koji bi Iranci mogli nazvati predsjednika ako to zatraže od Švicarske.

Trump je u više navrata izrazio želju da razgovara s iranskim zvaničnicima telefonom i da sjedne s njima kako bi se postigao novi nuklearni sporazum.

Ranije istoga dana Trump je na Twitteru demantirao da među članovima njegove administracije postoje nesuglasice oko njegove politike na Bliskom istoku i nedavne eskalacije protiv Irana.

Izvještaje o neslaganjima unutar njegove administracije, koje su u srijedu objavili Washington Post i New York Times, Trump je opisao kao lažne.

Dodao je kako nije bilo unutarnjih sukoba oko njegove politike na Bliskom istoku, koju smatra "vrlo jakom".

"Izražavaju se različiti stavovi, ali odlučujuća i konačna odluka je moja", kazao je Trump, ističući da se razmatraju svi pogledi, politike i stavovi.

Washington Post je pisao da je Trump frustriran zbog stavova nekih svojih najboljih saradnika, prije svega savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona i državnog sekretara Mikea Pompeoa.

Trump je frustriran zbog nekih svojih najboljih saveznika, za koje smatra da bi mogli nagnati SAD na vojni sukob s Iranom i ugroziti njegovo obećanje da će se povući iz skupih stranih ratova.

Preferira diplomatski pristup

On preferira diplomatski pristup u rješavanju napetosti i želi izravno razgovarati s iranskim čelnicima, navodi Washington Post.

List je citirao riječi zvaničnika upućenog u dešavanja da se Trump ne osjeća ugodno zbog svih tih razgovora o "promjeni režima" u Iranu, jer ga to podsjeća na rasprave o uklanjanju s vlasti iračkog predsjednika Saddama Husseina prije američke invazije 2003. godine.

Nedavno je došlo do porasta napetosti između Washingtona i Teherana, nakon što je Ministarstvo odbrane SAD-a odobrilo slanje nosača aviona "USS Abraham Lincoln" i bombardera na Bliski istok, tvrdeći da postoje obavještajne informacije o mogućim iranskim pripremama za napad na američke snage ili interese.

Prošlog ponedjeljka su američki borbeni avioni nadlijetali iznad Arapskog zaljeva s ciljem slanja upozorenja Iranu.