Trump o dogovoru između SAD-a i Turske: Osigurali smo naftu, vojnike vraćamo kući

U četvrtak su delegacije Turske i SAD-a postigle dogovor o pauziranju operacije na 120 sati kako bi se omogćilo povlačenje terorista sa područja na kojem Turska želi uspostaviti sigurnu zonu

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump komentarišući dogovor između SAD-a i Turske o operaciji “Izvor mira“, napisao je kako se američki vojnici ne nalaze na područjima sukoba ili primirja, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump je na Twitteru prenio riječi ministra odbrane Marka Espera da primirje teče dobro i da postoje manji sukobi koji brzo završavaju, a Kurdi se smještaju na nova područja.

Američki vojnici nisu na područjima sukoba ili primirja. Osigurali smo naftu. Naše vojnike vraćamo kući“, napisao je Trump.

S ciljem neutralizacije terorističke prijetnje i uspostave sigurnosti na granici Turska je 9. oktobra pokrenula vojnu operaciju “Izvor mira“ na sjeveroistoku Sirije koji je pod okupacijom terorista YPG/PKK-a, prenosi Fokus.

Oslobađanjem tog područja Turska želi omogućiti povratak izbjeglica i očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije.

U četvrtak su delegacije Turske i SAD-a postigle dogovor o pauziranju operacije na 120 sati kako bi se omogćilo povlačenje terorista sa područja na kojem Turska želi uspostaviti sigurnu zonu.