Trump o povlačenju vojske iz Sirije: Vrijeme je da izađemo iz tih apsurdnih ratova koji nemaju kraja

SAD se trebao u Siriji zadržati 30 dana, a to je bilo prije mnogo godina. Ostali smo i ulazili u sve dublje i dublje sukobe bez cilja na vidiku, poručio je Trump

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump ponovio je danas obavezu svoje administracije da vrati američku vojsku iz Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

“SAD se trebao u Siriji zadržati 30 dana, a to je bilo prije mnogo godina. Ostali smo i ulazili u sve dublje i dublje sukobe bez cilja na vidiku“, Trump je poručio u poruci koju je na Twitteru objavio nakon sinoćnjeg razgovora sa turskim kolegom Recepo Tayyipom Erdoganom.

Ističući kako su teroristi ISIS-a neobuzdano harali Sirijom kada je on došao na funkciju američkog predsjednika, Trump je kazao da je njegova administracija brzo u stopostotnom procentu porazila ISIS-ov kalifat i uhvatila hiljade njegovih članova, uglavnom iz Evrope.

Trump je kritikovao evropske zemlje koje ne želi prihvatiti zarobljene teroriste ISIS-a iz Sirije te je poručio da ih ni Amerika neće držati do beskonačnosti.

“Ne, učinili smo vam veliku uslugu i sada želite da ih mi do beskonačnosti držimo u američkim zatvorima. Oni su vaši i sudite im. Odbili su ponovo i misle, kao i obično, da je SAD uvijek naivčina u NATO-u, trgovini i svemu drugom“, poručio je Trump.

Trump je kazao da će vratiti kući američku vojsku iz konfliktnih zona u kojima nema nacionalnih interesa.

“Borit ćemo se tamo gdje imamo korist i borit ćemo se isključivo da pobijedimo. Turska, Evropa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi će sada morati riješiti tu situaciju i odlučiti šta će uraditi sa zarobljenim ISIS-ovim borcima u njihovom susjedstvu, naveo je Trump.

Indirektno optužujući prethodnu američku administraciju, Trump je dalje kazao kako su ogromne količine novca i opreme dati “Kurdima“, odnosno terorističkoj grupu YPG, da bi se borili sa SAD-om protiv ISIS-a.

“Oni se bore protiv Turske decenijama. Zaustavio sam tu borbu na skoro tri godine, ali vrijeme je da se povučemo iz tih apsurdnih beskonačnih ratova i da vratimo naše vojnike kući“, poručio je Trump.

Iz Bijele kuće je jutros saopćeno kako vlasti SAD-a saopćile su da neće ni na koji način učestvovati, niti podržati vojnu operaciju koju Turska planira uskoro izvesti na sjeveru Sirije i to istočno od rijeke Eufrat.

U saopćenju Bijele kuće se navodi kako će Turska uskoro izvesti dugo planiranu operaciju na sjeveru Sirije.
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da se vojska SAD-a počela povlačiti sa sjevera Sirije, kako mu je sinoć i najavio američki kolega Trumpp u njihovom telefonskom razgovoru.

Erdogan je naglasio da je Turska odlučna u borbi protiv terorizma i kako neće dozvoliti formiranje bilo kakvih terorističkih koridora i entiteta u blizini svojih granica.