Trump odobrio bušenje nafte na Aljasci, najvećem zaštićenom dijelu SAD-a

Aljaska
Vlada Donalda Trumpa odobrila je u ponedjeljak program koji otvara put za bušenje nafte i plina u najvećem zaštićenom prirodnom području u SAD-a, na Aljasci gdje žive polarni medvjedi.

 

Vlada Donalda Trumpa odobrila je u ponedjeljak program koji otvara put za bušenje nafte i plina u najvećem zaštićenom prirodnom području u SAD-a, na Aljasci gdje žive polarni medvjedi.

"Prodaja naftnih koncesija u nacionalnom utočištu arktičke faune mogla bi početi već krajem godine", rekao je ministar unutarnjih poslova David Bernhardt za Wall Street Journal.

Program bušenja odnosi se na obalno područje od oko 70.000 četvornih kilometra, što odgovara veličini Irske, duž Arktičkog oceana u najvećem prirodnom zaštićenoj području u SAD-u, gdje žive polarni medvjedi i sobovi.

Bernhardt je rekao da bi taj program mogao "stvoriti tisuće novih radnih mjesta i desetke milijarda dolara", prenijela je stranica The Hill.

Ova odluka zaključuje 30 godina nastojanja naftnih kompanija i čelnika Aljaske da iskoriste resurse tog područja.

Od 1980-ih brojne udruge za zaštitu okoliša kritiziraju planove bušenja u tom zaštićenom području.

"Trumpova administracija nastavlja utrku za uništenje posljednjeg divljeg područja naše zemlje i izlaže opasnosti autohtone narode i prirodu koja o njima ovisi", komentirao je u priopćenju Adam Kolton, direktor udruge za zaštitu okoliša.

"Nastavit ćemo se boriti protiv toga na svim razinama, na sudovima, u Kongresu i upravnim odborima", dodao je.

Kongres je 2017. dao američkom ministarstvu unutarnjih poslova rok do prosinca 2021. za prodaju naftnih koncesija, ali uz najnižu cijenu nafte u posljednjih 15 godina i polemike o okolišu nije sigurno hoće li postojati interes velikih naftnih kompanija.

Nekoliko američkih velikih banaka je odbilo financirati naftne bušotine na Aljasci, npr. Goldman Sachs i Wells Fargo.