Trump poručio: Afganistan bi mogao biti "izbrisan s lica zemlje" za sedam dana

Rat u Afganistanu koji traje 18 godina mogao bi se okončati za nekoliko, poručio je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump). U tom slučaju bi, ističe on, ta država bila "izbrisana s lica zemlje".

Kako je kazao u Ovalnom uredu gdje je primio premijera Pakistana Imrana Kana (Khana) rat bi da želi završio za sedam dana, ali on ne želi da ubije 10 miliona ljudi, prenosi Avaz.

- Rat bi bio gotov za 10 dana. Ali ne želim da idem tim putem te zbog toga sarađujemo s Pakistanom i drugima kako bi riješili to pitanje. Ne želimo ni ulogu policajaca koju sada imamo - dodao je. 

Podsjetimo, američki predsjednik je u više navrata kritizirao kampanju SAD-a u Afganistanu nazivajući operacije u toj zemlji, koje su trajale gotovo dvije decenije "smiješnim". 

Inače, SAD ima oko 14.000 vojnika raspoređenih u Afganistanu. Taj proj Tramp pokušava smanjiti dok traju mirovni pregovori s talibanima. 

Pakistanski premijer je izjavio kako su u ovom momentu "najbliže mirovnom sporazumu" u ratom razorenoj zemlji, ali je naglasio i da ne postoji vojno rješenje za sukob. - Nadamo se da ćemo u narednim danima moći pozvati talibane da razgovaraju s afganistanskom vladom i da dođu do političkog rješenja - poručio je on.