Trump prvo spustio, pa digao i opet spustio zastavu za McCaina

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je potpisao odluku o isticanju američke zastave na pola koplja do sahrane republikanskog senatora Johna McCaina.

AP navodi da je zastava na Bijeloj kući tokom vikenda bila postavljena na pola koplja u čast McCaina koji je preminuo u subotu, ali je u ponedjeljak ponovo istaknuta uobičajeno, da bi potom bila spuštena zbog kritika koje su upućene Trumpu, prenosi Tanjug.

Agencija podsjeća da su Trump i McCain godinama bili u sukobu. Trump je na vijest o McCainovoj smrti na Twitteru poručio da upućuje "najdublje saučešće i poštovanje" McCainovoj porodici, ali od tada u više javnih obraćanja nije spominjao smrt senatora iz Arizone.

U sinoć objavljenom saopćenju, Trump je naveo da je od potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea zatražio da u petak govori na ceremoniji u McCainovu čast koja će biti održana na Kapitolu.

Trump je također objavio da je prihvatio zahtjev senatorove porodice za vojni prevoz McCainovog tijela iz Arizone u Washington.

Reuters prenosi da je Trump naveo da poštuje McCainovu službu naciji.

Odnosi McCaina i Trumpa

"Uprkos našim razlikama po političkim pitanjima, poštujem službu senatora Johna McCaina našoj zemlji", poručio je američki predsjednik.

Američki senator John McCain, koji je preminuo u subotu, zatražio je u političkom testamentu da mu na sahrani govore bivši američki predsjednici Barack Obama i George w. Bush, ali i poručio da ne želi prisustvo aktuelnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

U Washingtonu je čak i smrt politička stvar, što je senator iz Arizone dobro razumio, budući da je poslao nepogrešivu poruku Bijeloj kući, nakon što je i za života govorio da su Trumpovo ponašanje i populistički stil suprotni osnovnim vrijednostima SAD-a i svjetskoj ulozi koju ta zemlja treba da ima.

Priznanje McCainu za hrabrost, čast, poštenje, karakter i spremnost da preispita svoje greške dolaze u vrijeme kada se Trump suočava s javnom debatom o svojoj ličnosti i ponašanju.