Trump: Saudijski kralj bez SAD-a ne bi opstao ni dvije sedmice

Na skupu u Missisippiju, američki predsjednik Donald Trump izjavio je da Saudijska Arabija i njen kralj ne bi izdržali niti dvije sedmice bez vojne podrške Sjedinjenih Američkih Država.

„Štitimo Saudijsku Arabiju. Ja volim kralja Salmana, ali kažem – Kralju, mi vas štitimo, bez nas možda ne biste bili tu niti dvije sedmice i zato morate platiti za našu vojsku“, rekao je Trump.

Američki predsjednik nije precizirao kada je ovo rekao saudijskom monarhu, ali te izjave dolaze u jeku rasta cijena nafte u SAD-u.

Saudijska Arabija je najveći izvoznik nafte na svijetu i u praksi lider naftnog bloka OPEC, koji Trump kritikuje zbog visokih cijena tog energenta.

Prema saudijskoj državnoj novinskoj agenciji, Trump je u subotu poznao kralja Salmana na razgovor o održanju distribucije koja bi osigurala stabilnost na tržištu nafte i globalni ekonomski razvoj.

"Gule ostatak svijeta"

Sudijski krunisani princ Mohammad bin Salman prošlog vikenda je u Kuvajtu obavio razgovar sa Emirom šeikom Sabah al-Ahmad al-Jaber Al Sabahom, a tema je bilo povećanje proizvodnje nafte.

Govoreći na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku krajem prošlog mjesca, Trump je rekao da članice OPEC-a „po običaju gule ostatak svijeta“.

Cijene nafte su u rastu, a trenutno, barel košta oko 75 dolara, dok je u oktobru 2017. iznosio 50.

Uprkos oštrim riječima, Trumpova administracija održaba bliske odnose sa Saudijskom Arabijom, koju vide kao branu za iranske ambicije u regionu Bliskog istoka.