Trump se ogradio od Westa: On je čovjek u problemima. Slučajno je i crnac

23232323

Donald Trump ogradio se od kritika zbog večere s Kanyeom Westom i supremacistom Nickom Fuentesom. Trump je na društvenoj mreži Truth Social za repera kazao da “čovjek u problemima, koji je slučajno i crnac”. Dodao je da je Kanye “uvijek bio dobar prema njemu”.

“Dakle, pomažem čovjeku koji je u ozbiljnim problemima, koji je slučajno crnac, koji je uništen u svom poslu i u gotovo svemu ostalom, a koji je uvijek bio dobar prema meni. Pristao sam na njegov zahtjev za sastankom nasamo, kako bih mu dao prijeko potreban savjet. Pojavio se s troje ljudi, od kojih dvoje nisam poznavao, a treći je političar kojeg nisam vidio godinama”, tvrdi bivši predsjednik SAD.

“Rekao sam mu da se ne kandidira, to je totalni gubitak vremena, ne može pobijediti. Lažne vijesti su ludnica”, dodao je Trump.

Sastanak izazvao novi val kritika, osudio ga i Pompeo

Izjave bivšeg predsjednika dolaze nakon oštrih reakcija mnogih desničara zbog njegovog susreta s Fuentesom, koji je u prošlosti negirao holokaust u svojim prijenosima uživo i podupirao koncept segregacije na američkom jugu. Poput Westa, on često koristi antižidovsku retoriku i otvoreno je govorio da želi usmjeriti moderni američki konzervativni pokret prema antisemitizmu.

Sastanak Trumpa s Kanyeom Westom i Nickom Fuentesom rezultirao je novim valom kritika. Čak je i njegov lojalni bivši državni tajnik Mike Pompeo osudio taj potez, iako nije izravno imenovao Trumpa ili Westa.

“Antisemitizam je rak rana društva. Kao državni tajnik, borio sam se protiv financiranja antisemitskih organizacija. Stojimo uz židovski narod u borbi protiv najstarije netrpeljivosti na svijetu”, napisao je Pompeo na Twitteru.

Mnogi drugi, kao bivši guverner New Jerseyja Chris Christie, komentirali su kako sastanak pokazuje “veliki nedostatak prosudbe Trumpa i njegovog unutrašnjeg kruga”. S ovim su se složili i brojni analitičari. Spekuliše se o tome kako su Trumpovi savjetnici uopće mogli dopustiti sastanak s Westom i Fuentesom.

West spalio sve mostove, ali kandidirat će za predsjednika

Podsjetimo, Kanye West počeo je privlačiti pažnju javnosti svojim antisemitskim izjavama prošlog mjeseca, nakon što je objavio na Twitteru da će uskoro krenuti u “defcon3 protiv Jevreja”, referirajući se na listu stanja spremnosti američke vojske poznatu kao DEFCON.

Nakon toga mu je bio zabranjen pristup Twitteru i Instagramu. Nakon što je Elon Musk preuzeo Twitter, vraćen mu je profil na toj platformi. Nekoliko velikih brendova, uključujući Adidas i Balenciagu, prekinulo je saradnju s dizajnerom zbog njegovih skandaloznih izjava. Zbog prekida unosnog partnerstva s Adidasom, Kanye West ne nalazi se više na Forbesovoj listi milijardera.

Reper i modni dizajner potvrdio je ranije na Twitteru i da će se kandidirati za predsjednika SAD 2024. Prije dvije godine imao je neuspjeli pokušaj.

Kanye West objavio je i da je rekao bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu da bi bio “sjajan kandidat za njegovog potpredsjednika 2024.”. Na to je bivši američki predsjednik navodno poludio. Otkrio je i da će s njim na kampanji raditi kontroverzni ultradesničarski komentator Milo Yiannopoulos te da su već počeli s planovima.