Trump: U toku je invazija koja prijeti cijeloj Americi

Američki predsjednik Donald Trump poručio je, nakon obilaska granice SAD-a s Meksikom, da je u toku "invazija", koja prijeti cijeloj Americi.

"Na našoj južnoj granici je humanitarna kriza. Upravo sam se vratio i situacija je mnogo gora nego što bi većina mogla shvatiti, invazija! Tamo sam bio u više navrata, demokrate, plačljivi [čelnik demokrata u Senatu] Chuck [Schumer] i [predsjednica Zastupničkog doma] Nancy [Pelosi] ne znaju koliko je to loše i opasno po cijelu našu državu", poručio je on na Twitteru.

U petak je 21. dan od kako je američka vlada u djelimičnoj blokadi, uslijed neuspjeha da se postigne dogovor o budžetu.

Trump je u srijedu napustio sastanak s demokratama, koji imaju većinu u Zastupničkom domu američkog Kongresa, zato što nisu željeli izaći ususret njegovom prijedlogu o finansiranju izgradnje zida na granici s Meksikom.

Moguće i 'vanredno stanje'

Djelimična blokada američkih federalnih službi i agencija ušla je u 21. dan, čime se izjednačila s do sada najdužim "zatvaranjem vlade" 1995/96. godine, iz vremena kada je predsjednik bio Bill Clinton.

Trump traži 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida, kojim namjerava spriječiti ilegalne migracije i koji je obećao tokom kampanje, dok njegovi politički suparnici kategorički odbijaju deblokirati sredstva za projekt, koji smatraju nemoralnim, skupim i nedjelotvornim.

Trump je iz Teksasa ponovo poručio da bi mogao proglasiti "vanredno stanje", koje mu daje posebne ovlasti, kako bi zaobišao Kongres u donošenju odluke o finansiranju izgradnje zida.

Zbog zastoja u raspravi o budžetu, najmanje 800.000 zaposlenika savezne vlade ne prima plate.