Trump upozorio Siriju, Iran i Rusiju: Svijet gleda pokolj. Koji je cilj? Prekinite!

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u nedjelju Siriju i njenog saveznika Rusiju da prekinu "pakleno bombardiranje" Idliba, pokrajine na sjeverozapadu Sirije, pošto je Kremlj u petak objavio saopćenje u kojem kaže da će Moskva nastaviti podupirati ofanzivu koju je režim ondje počeo prije mjesec dana.

"Čujem da Rusija, Sirija i u manjoj mjeri Iran sudjeluju u paklenom bombardiranju u pokrajini Idlibu, u Siriji i da bez razlike ubijaju velik broj nedužnih civila. Svijet gleda taj pokolj. Koji je cilj, šta ćete postići? PREKINITE!", objavio je na Twitteru uoči odlaska u državnu posjetu Velikoj Britaniji, prenosi Hina.

 

Ovi komentari dolaze pošto su sirijske nevladine organizacije u petak osudile pasivnost međunarodne zajednice pred eskalacijom sirijskog režima i njegova ruskog saveznika u pokrajini Idlibu, koja je prouzročila, ocjenjuju, "najveći" izbjeglički val od početka rata.

Na press konferenciji u Istanbulu, predstavnici nevladinih organizacija upozorili su da se humanitarno stanje u toj pokrajini svakim danom pogoršava, rekavši da su u bombardiranju poginuli deseci civila a više od 200.000 ljudi je moralo napustiti dom otkad su krajem aprila počeli zračni udari u Idlibu, prenosi Radiosarajevo.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) je u petak objavio da je gotovo 950 ljudi, uglavnom boraca i oko trećine civila, poginulo u zadnjih mjesec dana u borbama u Idlibu i u okolici.

Eskalacija u Idlibu, pokrajini koja graniči s Turskom, najgora je otkako su se Moskva i Ankara, pokrovitelji nekih pobunjeničkih grupa, u septembru 2018. dogovorile o uspostavi "demilitarizirane zone" koja će pobunjenička područja razdvajati od vladinih.

Dogovor je tek djelomično proveden zbog odbijanja džihadista da se povuku iz buduće tampon-zone.

Premda režim nije službeno objavio ofanzivu na Hayat Tahrir al-Cham (HTS, bivši ogranak Al Kaide) u pravom smislu, uz pomoć saveznika je pojačao bombardiranje i oslobodio rubna područja pokrajine Idliba.

U ratu u Siriji koji je počeo 2011. izginulo je više od 370.000 ljudi.