Tuga u Zenici: Hrabri Alen Talić izgubio bitku za život

-
Tužna vijest stigla je iz Zenice, gdje je mladić Alen Talić, koji se hrabro borio s progresivnom mišićnom distrofijom tipa dišen, izgubio je bitku za život. Alen je bio inspiracija mnogima zbog svoje pozitivne energije i hrabrosti.

 

Uprkos teškoj dijagnozi koja mu je postavljena kad je imao samo sedam godina, Alen je ostavio snažan trag na sve koji su ga poznavali. Vodio je blog u kojem je dijelio svoju priču i širio pozitivne poruke, potičući ljude na razumijevanje i empatiju prema osobama s invaliditetom.

Njegova sestra Ajla Talić-Rašić potvrdila je tužnu vijest putem Facebook profila.

“OBAVJESTAVAMO sve drage ljude da je danas na bolji svijet preselio nas heroj, Alen Talic ( Alen RespiratorLion Talic ).  Molimo dragog Boga da se s njim sastanemo u dzenetskim bastama.Dzenaza namaz i ukop ce se klanjati sutra, na gradskom mezarju Prasnice – Zenica, najvjerovatnije poslije Ikindije namaza.
Tacan termin cemo potvrditi u toku sutrasnjeg prijepodneva”, napisala je Ajla.

Alen je često pisao i govorio o svojoj borbi i naporima da se prilagodi novom načinu života. Uprkos izazovima, isticao je podršku svoje porodice i prijatelja, a njegovi vršnjaci su ga prihvatili s ljubavlju i razumijevanjem.

Nažalost, ovu bolest karakterišu progresivna slabost i trošenje mišića zbog odsustva proteina distrofina, što vremenom uzrokuje odumiranje svih mišića. U svijetu u prosjeku ovu bolest ima jedno od 3.500 djece.