Tuka zaplakao u Ahmićima: Da se nikome ne ponovi ovako nešto

Nisam znao da će obilježavanje godišnjice u Ahmićima ostaviti takav utisak na mene, kaže Tuka

Na obilježavanju 26. godišnjice masakra u Ahmićima bio je i Amel Tuka, najbolji bosanskohercegovački atletičar, koji je sa suzama u očima odao počast i položio cvijeće na spomen-obilježje u Ahmićima. 

Kako je izjavio za “Avaz”, ovo je prvi put da prisustvuje obilježavanju godišnjice u Ahmićima.

- Nažalost, ranije nisam bio u BiH, uvijek se zadesim vani negdje. Ove godine sam tu i obavezno sam došao - govori Tuka.

Ne krije da su ga savladale emocije, posebno kada je čuo sve priče ljudi o sudbinama njihovih najmilijih. Baš kao i svi prisutni, ni Tuka nije mogao ostati ravnodušan, pustio je suzu.

- Nisam znao da će obilježavanje godišnjice u Ahmićima ostaviti takav utisak na mene. Čuti priče ljudi, dešavanja koja su se desila 16. aprila. Svaka priča je itekako teška, tako da su me emocije savladale. Ono što se desilo ljudima u Ahmićima, ne bih poželio nikome - kaže Tuka.

Iako je još pod utiscima, poručuje javnosti da se svi trebaju čuvati i paziti međusobno.

- Poručujem javnosti da se nikome ne ponovi ovako nešto slično, da se čuvamo i pazimo međusobno, da živimo sretni, svi zajedno - kazao je Tuka.

Podsjetimo, u akciji kodnog naziva "48 sati pepela i dima" najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba, a najstarija 82-godišnja starica.

U petak, 16. aprila 1993. godine, u 5:30 sati pripadnici HVO-a napali su Ahmiće nakon ezana za sabah-namaz, a među 116 ubijenih bili su 11 maloljetnika i 32 žene.

Obilježavanje 26. godišnjice stradanja stanovnika Ahmića počelo je pohodom "Put istine i sjećanja", u kojem je sudjelovalo više od  700 građana iz cijele BiH, koji su prošli put od Starog Viteza do Ahmića kako bi odali počast žrtvama.