Adnan Spahić: Nakon dvomjesečnog korištenja ulja kanabisa tumor se smanjio sa 14 na 5 cm

Prije manje od mjesec dana Irfan Ribić je Vijeću ministara BiH poslao inicijativu za dekriminalizaciju kanabisa

Sve više ljudi u BiH koristi kanabis u medicinske svrhe. Nabavljaju ga iz Hrvatske ili Slovenije, gdje je legalizirana upotreba ove biljke. Za ovo pitanje imenovana je Radna grupa za izradu Prijedloga legalizacije kanabisa u medicinske svrhe pri Vijeću ministara BiH, ali još nema rezultata.

Sredinom 2008. godine supruga Adnana Spahića se razboljela. Dijagnosticiran joj je karcinom. Uslijedila je operacija, hemoterapija i radioaktivno zračenje. Deset godina je sve bilo uredu, da bi prošle godine ponovo bio dijagnosticiran karcinom koji je metastazirao na pluća. Druga borba za život od tog trenutka je počela. Ovaj put, osim hemoterapija, odlučili su se da probaju ulje kanabisa.

Bio sam jako skeptičan što se tiče tog ulja kanabisa, skroz mi je bilo nelogično da postoji nešto što može da pomogne ljudima, a da neće da to puste u legalnu prodaju. Ali sve hoću da probam, da vidim – jer krajnji cilj je da se spasi život moje supruge, majke dvoje djece, mlade žene”, priča on.

Kako kaže, na svoju inicijativu uradili su kontrolni nalaz za koji je trebalo mnogo hrabrosti: “Uradili smo kontrolni nalaz, CT toraksa smo uradili, gdje je dijagnosticiran tumor od 5 cm – a bio je 14 cm. To je period od nekih dva mjeseca. Doktori nisu mogli da vjeruju, bili su potpuno iznenađeni ovim rezultatom”.

Struka u našoj zemlji u većini slučajeva se oslanja na metode liječenja koje pacijentima pomažu, ali s rizikom neželjenih zdravstvenih posljedica nakon liječenja. Postoje i oni koji podržavaju upotrebu kanabisa za liječenje teško oboljelih pacijenata.

Očigledno je da su to preparati koji svojim sastavom i svojim farmakološkim dejstvima ispoljavaju čitav niz korisnih efekata, posebno kod pacijenata koji boluju od karcinomske bolesti, multiplek skleroze, ali i drugih hroničnih ili teško izliječivih stanja”, kaže dr. Samir Husić, direktor Centra za palijativnu njegu UKC-a Tuzla.

Iz Udruženja KanaBiH naglašavaju da je jedini cilj omogućavanje bolesnima da na legalan način dobiju ulje kanabisa. Najveći problem je što ne postoji ministrarstvo zdravstva na državnom nivou, kako piše Fokus.ba.

Ne možemo pričati o oslobađanju, o legalizaciji, o nekoj medicinskoj upotrebi ako nismo dekriminalizovali kanabis. Bitno mi je da ljudi, ako se i liječe kanabisom na crnom tržištvu, ne budu procesirani”, poručuje Irfan Ribić, direktor Udruženja KanaBiH, koji se i sam izliječio uz pomoć ulja kanabisa.

Prije manje od mjesec dana Irfan Ribić je Vijeću ministara BiH poslao inicijativu za dekriminalizaciju kanabisa – imenovana je Radna grupa za izradu Prijedloga legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.

Bolje ilegalno živ nego legalno mrtav moto je jedinog udruženja na državnom nivou – KanaBiH – koje se bori za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. U borbi za život – cilj opravdava sredstvo. Legalizacijom kanabisa u medicinske svrhe olakšalo bi se liječenje teško oboljelih pacijenata, za koje se ova metoda liječenja pokazala uspješnom.