Turbulencije između NIP-a i Naše stranke još traju, da li je upitan Mandićev mandat?

patria

Varnice između Naroda i pravde i Naše stranke, pa i SDP-a koji je stao na stranu Naše stranke zbog izbora članice rukovodstva OV Centar još uvijek se ne smiruju.

Foto: Patria

Iako su predsjednici NIP-a i Naše stranke Elmedin Konaković i Edin Forto trebali sjesti i „popeglati“ stvari, to se još uvijek nije desilo.

Čini se da je načelnik općine Centar Srđan Mandić kolateralna šteta. Nije prvi put da se spominje i mogućnost njegovog opoziva. Njegovim radom već dugo nisu zadovoljni vijećnici. Mandić od preuzimanja funkcije izbjegava riješiti situaciju sa Centralnom bankom BiH koja je vlasnik dijela parcele parka Hastahana. Onemogućena im je gradnja poslovne zgrade, a Mandić se bavi uređenjem ostatka parka koje još uvijek nije počelo.

I o tome je svoj stav jasno rekao Konaković da je CB BiH legitimni vlasnik parcele te da bi im trebalo omogućiti gradnju. CB BiH ignorantskim odnosom Mandića bit će prinuđena svoja prava tražiti sudskim putem, što bi Općinu moglo koštati nekoliko miliona maraka.

Predsjednik NIP-a Konaković je za N1 5. jula branio stav općinske organizacije NIP koja je mimo koalicionih partnera uz glasove SDA izabrala Marijanu Arapović Podrug za dopredsjedavajuću Općinskog vijeća. NIP ima i poziciju predsjedavajućeg što druga dva koaliciona partnera smatraju nepravednim.

“Forto i ja smo se danas (5. juli op.a.) dogovorili da odmah iza Bajrama i Srebrenice (obilježavanja godišnjice genocida op.a.) sjednemo i razgovaramo o svim detaljima, kao što inače radimo. Izaći ćemo transparentno kao što to uvijek radimo šta je bilo u Centru i kako ćemo funkcionisati. Neka se ne raduju oni koji se nadaju raspadu Trojke”, rekao je Konaković.

Bajram je prošao, obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici također, ali do sastanka nije došlo. Barem ne da je javnosti poznato. Odnosi ove dvije stranke dodatno su zakomplikovani u danima održavanja Parade ponosa i određenih događaja koji su bili neprimjereni javnom prostoru.

Da još uvijek postoje trubulencije i da odnosi nisu “ispeglani” otkrio je i prvi zamjenik Konakovića Kemal Ademović.

“Istina je da je bilo turbulencija u općini Centar između načelnika Mandića i naše općinske organizacije. Karakter po kojem su predstavnici NiP-a prepoznati jeste da ne šute na bilo koji oblik nepravde. Naša organizacija NiP Centar iskreno je podržala gospodina Mandića kao kandidata za načelnika Općine Centar, bez imalo kalkulacija bilo kakve vrste, sve smo napade stoički podnosili, nismo pristajali na etničke ljušture koje su nam pokušali natovariti, načelnik Mandić to dobro zna. Naša vodilja u procesu promjene vlasti u Općini Centar bila je promjena dotadašnjeg načina upravljanja općinom s kojim nismo bili zadovoljni.

U fokusu nam nisu bila samo imena da bismo se zadovoljili da jedno mijenjamo drugim, a da situacija ostane ista ili slična. Naši vijećnici i organizacija imaju ozbiljne zamjerke na rad načelnika Mandića. Pokušavali su to riješiti razgovorima i dogovorima, ne iznoseći probleme u javnost i ne želeći mu praviti nikakvu reputacijsku štetu. Međutim, od naših ljudi ne možete očekivati da će, recimo, dozvoliti da se Odluka o organizaciji i djelokrugu organa uprave Općine, koja je ključna za stvarnu reformu općinske administracije i funkcioniranje ukupnog sistema, donosi od strane načelnika, dok je za njeno donošenje po zakonu isključivo nadležno Općinsko vijeće. U ovom slučaju Općinsko vijeće čak nije ni konsultovano niti mu je tražena ikakva saglasnost. To je nečuveno. Naš klub vijećnika kao najveći klub u Vijeću nosi odgovornost pred građanima koji su ih birali. Zatim, ovaj posljednji primjer, oko sastava rukovodstva Vijeća, to je moralo biti definirano Statutom Općine s ciljem zastupljenosti predstavnika svakog konstitutivnog naroda i predstavnika iz reda ostalih – zašto se na to čeka već skoro dvije godine, to nas posebno čudi.  Za to smo se izborili u Skupštini Kantona Sarajevo, dakle na kantonalnom nivou smo riješili tu diskriminaciju. Po istom principu željeli smo to prenijeti na rukovodstvo Općinskog vijeća Centar. U tom kontekstu su i imenovanja novih članova rukovodstva, u ovom slučaju iz reda hrvatskog naroda, koje je načelnik neshvatljivo negodovao. Ovo su samo neka od otvorenih pitanja kojih je puno, ali su sistemska i zato ih navodim, kao ilustraciju. U najmanju ruku, začuđeni smo ponašanjem načelnika Mandića”, kazao je Ademović.

Da li će se trojka uspjeti održati u Centru do Općih izbora pokazat će se vrlo brzo. Ali već odavno u NIP-u nisu zadovoljni radom kadrova Naše stranke i to ne samo na nižim nivoima već i u Vladi KS.