Turčalo: Privremena odluka Schmidta može dovesti do neke vrste građanskih nemira

.
Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Sead Turčalo rekao je da od završetka Općih izbora u BiH prvi put svjedočimo unutarbošnjačkoj polarizaciji, naglasivši da bi nova privremena odluka Christiana Schmidta mogla dovesti do neke vrste građanskih nemira.

 

Na početku razgovora rekao je da su izmjene koje je donio Schmidt predstavljale zadiranje u Ustav Federacije BiH koji apsolutno nije dio Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Pa nije ni dio njegove nadležnosti. Međunarodna zajednica ne samo da je to podržala, već su ključne zemlje do kraja insistirale na tome i da se donese odluka koja je dodatno etnički obojila našu politiku", kazao je Turčalo.

Smatra da jedna od mogućih odluka Schmidta jeste da se odlučivanje u Predsjedništvu BiH preslika na način odlučivanja rukovodstva Federacije BiH.

"Takva odluka bi promijenila samu prirodu tog tijela. Predsjednika i dva potpredsjednika bi pretvorila u predsjedništvo po istom ključu kako je na državnom nivou", rekao je Turčalo.

Dodaje da bi se time stvorio novi institucionalni okvir, ali da bi, ukoliko bude privremena, moglo doći do neke vrste nemira.

"Ako bi odluka bila jednokratna (ad hoc), a ne dugotrajna, takva odluka bi se, uvjeren sam, s obzirom na sadašnje raspoloženje u javnosti, tumačila kroz ideološku prizmu političke opcije iz koje Schmidt dolazi, koja je i protiv multikulturalnosti i protiv nekih liberalnih vrijednosti. Na kraju bivši predsjednik ove stranke je govorio da islam ne pripada Evropi. To bi od velikog broja krugova i glasača koji su podržali SDA bila tako interpretirana, što bi bilo jako opasno", rekao je Turčalo.

S druge strane, ističe Turčalo, ako bi se radilo o odluci koja bi bila trajna onda bi imali reakciju HDZ-a.

"Svaka odluka koja ne bi bila trajna samo bi potvrdila zapravo da prvobitna odluka Schmidta nije bila nikakva odluka o bilo kakvoj deblokadi već afirmiranje pozicije HDZ-a", kazao je Turčalo.

Naglašava da politički narativi koji se razvijaju od izbora na ovamo po prvi put proizvode unutarbošnjačku polarizaciju.

"Ta polarizacija, po mom mišljenju, ide sve više u smjeru, koji bi vrlo lako u slučaju neke odluke koja je jednokratna, koja bi potvrdila ranije Schmidtove namjere vezane za prethodnu odluku, mogla dovesti do neke vrste građanskih nemira. Ako pogledate situaciju koja vlada, diskurse koji se proizvode, po društvenim mrežama itd., situacija bi mogla otići prema tom smjeru. Mislim da je neodgovorno uopšte pričati o opcijama da bi neko prihvatio privremenu mjeru, osim ako je jedina želja za moć i vlast ono što primarno određuje nečije političko djelovanje onda je sasvim normalno da će prihvatiti privremenu odluku", rekao je Turčalo.

Ako se želi dugoročno rješenje, smatra Turčalo, onda jedina moguća odluka jeste odluka koja bi bila trajna i koja bi donekle amortizirala situaciju koju je Schmidt napravio prethodnom odlukom.

"To se odnosi na proširenje broja delegata u Domu naroda FBiH, povećanju praga za predlaganje (pot)predsjednika. Nova odluka bi vratila balans. Međutim, taj balans je nepovoljan po HDZ. Iz tog razloga nisam siguran da će doći do trajnog rješenja. Očekujem novo zaoštravanje situcije. Mislim da je međunarodna zajednica prilično svjesna da neko privremeno rješenje može proizvesti jednu vrstu bunta, jer je aktivnošću SDA među njenim glasačima stvoren osjećaj da se radi o nepravdi. Ako se postavimo potpuno objektivno, u slučaju da dođe do privremene odluke, možemo reći da Schmidt nije donio odluku da bilo šta deblokira, već odluku koja je isključivo namijenjena eliminaciji SDA iz vlasti. Onda možemo svašta očekivati", zaključio je Turčalo.