Turski šef diplomatije kaže da Turci nemaju povjerenje u EU

Turski šef diplomatije Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) kaže da Turci nemaju povjerenja u EU zbog "dvostrukih standarda i licemjerja" te integracije prema Ankari, prenose svjetske novinske agencije.

- U očima naše javnosti EU je nepouzdan partner - rekao je Čavušolu na zajedničkoj novinarskoj konferenciji s najvišim zvaničnici EU u Ankari, referirajući se na zastoj pregovora o članstvu.

On je naglasio da se određena poglavlja dogovore, a nakon toga se donese odluka da se ipak ta poglavlja pregovora ne otvaraju. 

- Dogovorimo otvaranje pet poglavlja uz pristanak svih članica EU i ubrzo nakon toga donosi se odluka da se s Turskom ne otvara nijedno poglavlje. Nema razumnog objašnjenja za to - kazao je Čavušolu.

Evropski povjerenik za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) rekao je da je pozicija EU "vrlo dobro poznata... zasad nema otvaranja daljnjih poglavlja". 

Cilj Turske je punopravno članstvo u Uniji, ali je suočena s političkim preprekama, kaže on.

- Političke prepreke ne samo da ometaju Tursku nego i rast, dobrobit i političku stabilnost EU. EU mora otključati vrata koja je zaključala - zaključio je on.