Turistička organizacija općine Budva pozvala bh. građane da odmor provedu u toj zemlji

crna gora
Kotorsko kulturno ljeto imat će bogat program, a tu je i ljetni karneval

 

Crna Gora je posredstvom Nacionalne turističke organizacije i Turističke organizacije općine Budva pozvala Bosance i Hercegovce da ovogodišnji odmor provedu u toj zemlji. Na promociji crnogorske turističke ponude za 2021., upriličenoj danas u Sarajevu, predstavnici navedene nacionalne asocijacije poručili su da bosanskohercegovačkim turistima treba samo lična karta ili pasoš za ulazak u Crnu Goru. Ne treba da prilažu potvrde o testiranju na koronavirus niti potvrde o vakcinisanju protiv COVID-a 19.

Besplatno testiranje turista

- Nakon turneje koja je počela u Banja Luci danas smo u glavnom gradu BiH promovisali ljepote Crne Gore, a posedbno Kotora. Ovo je prilika da pozovemo sve građane da nas posjete ovog ljeta. To je grad sa viševjekovnom tradicijom. Preko pola prirodnog i kulturnog bogastva Crne Gore stanuje u Kotoru. Red bi bio, nakon jedne teške kovid godine, građani sebi priušte odmor na našim plažama. Na raspolaganju imamo 40 malih hotela - Mirza Krcić, Turistička zajednica Opštine Kotor.

Krcić:  Na raspolaganju imamo 40 malih hotela

Prema njegovim riječima, Kotorsko kulturno ljeto imat će bogat program, a tu je i ljetni karneval.

- Bokeljska noć je kruna sezone. Održava se u trećoj suboti u avgustu. To je kraj kulturnog ljeta. Ono što je bitno da naglasim potpuno je besplatno testiranje turista prilikom povratka u BiH. U slučaju ne daj Bože dobijanja korone svakome će se omogućiti adekvatno liječenje – rekao je Krcić.

Cijene smještaja

Direktorica crnogorske turističke organizacije Ana Tripković Marković kazala je da će cijene smještaja bit će niže oko 10 do 15 posto u odnosu na one iz 2019. godine, a za ture s vodičima i do 20 posto. Ona navodi da je 2010. godine zabiježeno oko 100.000 dolazaka iz Bosne i Hercegovine, a 2019. duplo više.

S održane promocije

- Čak i prošle godine, obilježene pandemijom COVID-a 19, dolazak Bosanaca i Hercegovaca na crnogorsku rivijeru bio je iznad očekivanja - rekla je direktorica.

Ona naglašava da će crnogorska turistička organizacija, sa srodnom organizacijom Kantona Sarajevo raditi na zajedničkom nastupu na dalekim tržištima.