Turistička sezona u USK: Očekivanja pozitivna ali uz brigu više

Pred Nacionalnim parkom “Una” početak je glavne turističke sezone. Prošio ljeto bilo je u znaku mnogobrojnih turista, uglavnom iz arapskih zemalja pa se turistički radnici nadaju uspjehu i ovogodišnje sezone.

Pred Nacionalnim parkom “Una” početak je glavne turističke sezone. Prošio ljeto bilo je u znaku mnogobrojnih turista, uglavnom iz arapskih zemalja pa se turistički radnici nadaju uspjehu i ovogodišnje sezone.

Prema riječima Amarilda Mulića očekuje se da vrijeme i drugi aspekti budu u prilog porasta u broja turista koji će posjetiti Nacionalni park “Una”, ali i druge, turistima interesantne destinacije u ovom dijelu BiH, što bi doprinijelo očekivanjima rekordne sezone.

U Kulen Vakufu, područlu u srcu Nacionalnog parka, gosti su za sada rijetki. Nekada ih je, kažu nam, baš u ovo vrijeme bilo puno. Uglavnom ribara koji nakon otvora ribarske sezone preplave Kulen Vakuf. Sada su to, kaže jedna od vlasnica lokalnog pansiona, tek uspomene, jer nedostaje ribe bez koje nema ni masovnog sportskog ribolova. Nedostaju potrebni sadržaji i elementarne stvari koje bi trebale biti na raspolaganju posjetiocima ali i ovdašnjem lokalnom stanovništvu, govore nam Vakufčani.

Oni koji su uložili u vlastite objekte u funkciji razvoja turizma nastoje zadovoljiti potrebe turista, ali sami su nemoćni. Strastveni ribolovci redovni su gosti i kod Muharema štrkijevića. Ove godine još nisu potvrdili svoj dolazak. I dok iščekuje sada već drage prijatelje iz Slovenije, Muharemu su se na kućnom pragu pojavili migranti. U Kulen Vakufu sve su videnije grupe migranata koji i preko ovog područja, koje se nalazi uz granicu sa Republikom Hrvatskom, nastoje ilegalno ući na prostor EU.

Mještani razumiju njihove nedaće. Porodica Nuhanović primjerom, nije se ni u jednom trenutku dvoumila pružiti pomoć mladom bračnom paru sa trogodišnjem djetetom. Pitanje migranata tangira u mnogo čemu turističku sezonu. U Upravi nacionalnog parka “Unau kažu da je sve veći interes različitih turističkih grupa, agencija, školskih ekskurzija, za posjetom Nacionalnom parku. Hoće li se taj trend nastaviti, ukoliko migranti i dalje budu stizali, teško je predvidjeti rezultate. Svjesni su u Upravi da ukoliko Bihać sa svojim NP “Una.. želi biti prepoznatijiva turistička destinacija trebaće još mnogo toga uraditi, prvenstveno na cestovnoj povezanosti naselja i prilaza najatraktivnijim dijelovima parka. Ukoliko se to ostvari, za nekih dvije do tri godine, tvrde, u ovom prostoru mogli bi se nadati brojki od oko 300 000 posjetilaca.- piše rtvusk.ba