Turistički kapaciteti u Sarajevu popunjeni, a prodavci zadovoljno trljaju ruke

.

Ljubitelji sedme umjetnosti večeras će u okviru 27. Sarajevo Film Festivala moći da pogledaju film Wima Wendersa “Pariz, Teksas”, a u 20 časova biće održana i svečana ceremonija dodjele nagrada najboljim ostvarenjima u kategoriji TV serija. Najznačajniji regionalni filmski događaj, osim pozitivnog uticaja na bh. kulturu, donosi benefite i privredi. Sarajevske ulice preplavljene su turistima, turistički kapaciteti su popunjeni, a prodavci zadovoljno trljaju ruke.

Traje četvrti dan SFF-a, a već su prikazana dva filma “Mjesec, 66 pitanja” i “Tražeći Veneru”. Mnoštvo sadržaja, ljubitelji filma mogu biti zadovoljni do sada prikazanim, a očekuje nas mnogo toga.

“Osim toga, u Coca-cola ljetnom kinu Open air prikazujemo film “Pariz, Teksas”, kultni film Wima Wendersa, ovogodišnjeg dobitnika nagrade “Počasno srce Sarajeva”. Dakle, kultni film iz 1984.godine, koji je, između ostalog, osvojio I Zlatnu palmu na festivalu u Kanu”, kaže Andrijana Copf, portparol SFF.

Zbog izostanka festivala prošle godine, zainteresovanost i posjećenost 27. SFF-a je ogromna. Oni koji su prvi put posjetili glavni grad BiH puni su pozitivnih utisaka, te entuzijastično poručuju: “vratićemo se”!

“Došla prvi put u Sarajevo. Nisam još, doduše, ništa pogledala na SFF-u, ali sam upoznala malo grad. Šetam se ulicama, I rekla bih stvarno “Sarajevo, ljubavi moja”! Zaljubila sam se. Divno je, neka toplina, nešto… Meni je… predivno”, navodi Lucija Alfier, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu.

Ovogodišnji festival ima pozitivne efekte i na ekonomiju. Iako taj uticaj nije dostigao nivo iz 2019. godine, situacija je vidno bolja u odnosu na prošlu. Sarajevo je oživjelo, ulice vrve od turista, a prodavci zadovoljno trljaju ruke.

“Tokom festivala više turista, više gostiju sa strane i normalno da je veća i prodaja. Zadovoljni smo”.

“Normalno, sad svijet dolazi, prodaja je dobra, zadovoljni smo.”

Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo kažu da su smještajni kapaciteti popunjeni. Novost je i da su, za sve zainteresovane posjetioce, organizovane i besplatne turističke ture po gradu.

“Pogotovo u starom gradu, centru, Ilidži. Svi hoteli su, bukvalno, “overbooking”, što bi rekli. Mislim da se struktura gostiju promijenila. Ranije su to bili turisti iz Kine koji su dolazili, njih manje ima… Ali Emirati prednjače, kao i Turska i regija”, kaže Kenan Magoda, Turistička zajednica KS.

S druge strane, cijenu popularnosti grada tokom trajanja festivala, mogli bi veoma brzo da platimo, upozoravaju epidemiolozi.

Podsjećamo, Sarajevo Film Festival biće završen 20. avgusta.