Turistički rekordi u Beču: Milioni noćenja i prihod od 702 miliona maraka

U prvoj polovini godine Beč je ostvario sedam miliona i 940.000 noćenja - što je porast za čak 9,9 posto u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je iz gradske uprave.

Tvrde da je prihod hotela i pansiona iznosio je 359,4 miliona eura ili više od 702 miliona maraka što je porast za 23,5 posto. Sam mjesec juni, u kojem je ove godine održan najveći LGBTIQ festival EuroPride, doprinio je rezultatu sa zabilježenih jedan milion i 548.000 noćenja, piše radiosarajevo.ba.

"Turizam u Beču je ostvario značajan prihod i broj noćenja zahvaljujući atrakciji Beča kao turističkoj destinaciji, ali prije svega i stalne posvećenosti bečkih turističkih kompanija i njihovih zaposlenika! Na tome se želim iskreno zahvaliti! Uspjeh turizma cijene i građani Beča: Devet od deset ispitanika kaže da imaju pozitivno mišljenje o turizmu u gradu. To vidim kao razlog za radost, ali istovremeno i misiju: Želimo daljnji razvoj turizma u gradu na održiv način kako bi Beč ostao poželjno turističko odredište, grad sa dobrim kvalitetom života i profitabilna poslovna lokacija",  poručio je Peter Hanke, član gradske vlade za finansije, ekonomiju, digitalizaciju i međunarodna pitanja i predsjednik Turističke zajednice Beča.

Do 2020. godine Beč želi, prema usvojenoj strategiji, da dostigne 18 miliona noćenja i milijardu eura odnosno dvije milijarde maraka prihoda od turizma, saopšteno je iz gradske uprave.