Turistički vozić kruži ulicama Sanskog Mosta

Prvu probnu vožnju danas je imao turistički vozić, nova atrakcija u Sanskom Mostu, koji će ubuduće saobraćati ulicama ovog grada i činiti dio njegove turističke ponude.

Izgradnja ovog prevoznog sredstva okončana je prije nekoliko dana, a prve putnike povezao je kroz obližnje selo Trnova, gdje je i napravljen.

Na ideju o njegovoj izradi, po uzoru na mnoge druge gradove, došli su u Klubu ekstremnih sportova „Kondor“ , a predsjednik tog kluba, Edin Seferović, kaže kako im je motiv bio poboljšanje turističke ponude ovih prostora.

„Voz čini lokomotiva, u stvari preuređeni traktor, i dva vagona kapaciteta preko 20 osoba. Obavili prvu promotivnu vožnju i simbolično, to je bilo trasom nekadašnje uskotračne pruge, kojom je nekada vozilo legendarni „ćiro“. Također, zanimljivo je da ga krasi stara željeznička lampa kojom je prije pola stoljeća ispraćen poslednji voz iz Sanskog Mosta, kada je ukinuta pruga u ovom gradu“, kaže Seferović.

Prema njegovim riječima, vozić će u punom kapacitetu biti u upotrebi tokom ljetnog perioda, kada je najveća koncentracija ljudi u Sanskom Mostu.

Zvanična prezentacija turističkog voza planirana je vrlo skoro, u sklopu obilježavanja Dana općine.

Projekat su finansijski podržali Vlada USK i lokalne vlasti, a sve poslove na ovome projektu izveli članovi pomenutog kluba.