Turković: Napadi na institucije BiH ni danas nisu prestali, ali samo drugim sredstvima

Turković
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, oglasila se na Twitteru povodom 2. maja podsjetivši koliko je taj datum važan u historiji Bosne i Hercegovine.

 

Kako je napisala Turković, 2. maja 1992. godine, odbijen je jedan od najžešćih napda na Sarajevo.

"Konačni cilj je bio zauzimanje zgrade Predsjedništva BiH. Hrabri branitelji BiH i Sarajeva izvojevali su tada jednu od njavažnijih pobjeda u odbrani države. S ponosom ih se sjećamo", napisala je Turković dodavši: "Napadi na institucije države, danas drugim sredstvima, još nisu prestali. Naša je obaveza braniti ih i graditi sa jednakim žarom i odgovornošću kao što su to činili i naši hrabri branitelji prije 29 godina".

Specijalne jedinice tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) uz pomoć brojnih paravojnih srpskih jedinica, 2. maja 1992. godine, u koordiniranoj i dobro osmišljenoj vojnoj akciji pokušali su zauzeti zgradu Predsjedništva BiH u centru Sarajeva. Glavna borba vođena je na Skenderiji, oko 150 metara od zgrade državnog Predsjedništva.

Zauzimanje zgrade Predsjedništva je spriječeno, no tog dana počela je opsada koja je naočigled cijelog svijeta trajala 1.460 dana, tokom koje su građani Sarajeva ubijani minobacačkim granatama, snajperskim hicima, protivavionskim naoružanja, ali su, isto tako, mučeni i iznurivani prekidima u snabdijevanju vodom, električnom energijom i prirodnim plinom, izgladnjivana.

No, upornost da se grad odbrani i želja za preživljavanjem su, ipak, pobijedili i Sarajevo nikad nije palo u ruke agresora na BiH.