Turković sa ministrom Szijjartom: Mađari pružaju konkretnu pomoć BiH, Brisel se mora uključiti

Turković
Govorili su o trenutim problemima sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava i planovima za budućnost koji su vezani za pristupanje Evropskoj uniji. Peter Szijjarto je jutros uručio donaciju od 40.000 PCR testova.

 

Ovo je druga službena posjeta Petera Szijjarta našoj zemlji u proteklih 11 mjeseci.

"Želim da naglasim da je Mađarska u periodu od 2019. do 2020. kontakt zemlja za NATO u BiH, a mandat je produžen i za 2021., odnosno 2022. godinu. Istovremeno, Mađarska radi na prenošenju svojih iskustava BiH o procesima kroz koje je prošla na putu NATO integracijama, ali isto tako i u procesima pridruživanja Evropskoj uniji. Obzirom da Mađarska od 21.5. ove godine preuzima predsjedavanje Vijeća Evrope na šest mjeseci, ali i predsjedavanje Višegradskom grupom na godinu dana, želim zvaničnicima ove zemlje da poželim mnogo uspjeha u radu i ministru koji će sigurno nositi najveći teret. Iskreno se nadam da će ovo predsjedavanje biti obilježeno implementacijom presude Sejdić-Finci", rekla je Turković.

U procesu je također i završavanje priprema za potpisivanje sporazuma koji se tiču prevencije i borbe protiv terorizma i kriminala i sporazuma koji su u oblasti kulture, naučne saradnje, ali i memoranduma o saradnji u oblasti mladih i obrazovanja.

"S obzirom da je Mađarska naša kontakt zemlja za NATO, Vijeće ministara BiH je, uz pomoć mađarskog ambasadora i njegovih kolega iz SAD-a i NATO generala koji je ovdje prisutan, uspostavilo komisiju za saradnju sa NATO-om te usvojilo realizaciju Programa reformi BiH za prošlu godinu. Usvajanje ovih dokumenata je pozdravljeno od strane NATO-a i zemalja članica Alijanse. Konstatovano je da je potrebno što prije započeti proceduru izrade novog Programa reformi BiH za tekuću godinu", izjavila je ona.

Szijjarto je istakao dobronamjernost Mađarske prema Bosni i Hercegovini.

"U fokusu Mađarske vanjske politike će uvijek biti podrška regionu Zapadnog Balkana. Ovaj region je pod dvostrukim pritiskom. To su masovna migracija i pandemija. Što je jača regija Zapadnog Balkana i što jači otpor može pružiti jednoj i drugoj pojavi tim smo bezbjedniji i zdraviji i mi u našoj zemlji. Sada nije vrijeme da se samo priča o podršci Zapadnom Balkanu nego i Brisel treba učiniti nešto konkretno po tom pitanju. Mi Mađari pružamo konkretnu pomoć, a ne samo verbalnu. Danas smo donijeli 40.000 komada PCR testova koje smo uručili već na aerodromu kako predstavnicima federalne vlade tako i predstavnicima entiteta. Jasno je da testiranje može usporiti proces zaraze. Voljeli bismo da vam možemo pomoći i sa vakcinama. Jasno nam je i da ilegalna migracija povećava rizik od pandemije. Mađarska je spremna da u BiH pošalje jedinicu od 15 članova Granične policije da bi pomogli u čuvanju granica. Podržavamo nastojanja BiH prema EU", rekao je Szijjarto.