Turska i BiH u projektima oko energetike, unapređenja trgovinske razmjene, autoputa

,
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i članovi Predsjedništva BiH održali su press konferenciju nakon održanog tete-a-tete sastanka kao i zajedničkog sastanka sa delegacijama obje države.

 

Vijeće ministara BiH i Turska su potpisali sporazum o uzajamnoj zaštiti i zaštiti tajnih podataka i odbrambenoj industriji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je u svom obraćanju da Republika Turska i BiH imaju izvanredne odnose i veze.

„One su i historijske i političke i ekonomske i na kulturnom planu. Predsjednik Erdogan daje poseban ton tim odnosima, nastavit ćemo da jačamo naše odnose i veze. Ovo je četvrta zvanična posjeta između Republike Turske i BiH. Dvije su bile u Ankari i dvije u Sarajevu. Ne postoji nijedna država na svijetu u ovom mandatu s kojom je BiH imala tijesne veze kao sa Turskom. Na marginama raznih događaja smo se sastajali sa predsjednikom Erdoganom i ministrima. Ostat će za ovaj mandat relacija upamćena po mnogo stvari. To je autoput Sarajevo-Beograd. U toku ovog mandata nismo uspjeli do kraja s realizacijom zbog pandemije, bojkota, političke krize. Nadam se da dolazi vrijeme tih projekata. Ugovor o slobodnoj trgovini, mi to treba da iskoristimo. Naša robna razmjena je na nivou 850 miliona dolara dali smo cilj da to bude milijarda. Postoje brojne oblasti u kojima možemo da sarađujemo. Čuli smo neke potpuno konkretne stvari, pitanje industrijskih zona, autoputa, saradnja u oblasti energetike, danas smo govorili o kretanjima građana Turske i BiH samo sa ličnim kartama. Predsjednik Erdogan je saglasan s tim. Republika Turska je jako opredijeljena za integritet i teritorijalni suverenitet BiH, daje podršku produženju mandata Althea koje nas čeka u novembru“, kazao je Džaferović.

Džaferović je istakao kako Turska vodi jednu uravnoteženu politiku i da ima dobre odnose sa svima u BiH. Također je napomenuo ulogu Turske u posredovanju između Ukrajine i Rusije naročito kada je riječ o izvozu hrane.

Erdogan je kazao da je BiH prva država na njegovoj balanskoj turneji i da mu je drago što je u posjeti kada se obilježava 30 godina od diplomatskih odnosa BiH i Turske.

„Odnosi BiH i Turske su na izuzetnom nivou. Osim naše historijske, kulturne i ljudske veze i saradnja u drugim oblastima čini našu osnovu. Razgovarali smo o koracima koje možemo poduzeti na unapređenju naših odnosa. BiH ide ka izborima i ova posjeta pred izbore je od velike važnosti za nas. Još jednom sam istakao važnost mira i teritorijalnog integriteta. BiH očekuje intenzivna politička agenda i od vitalnog je značaja da izbori budu transparentni i konstruktivni i to je važno za cijelu našu regiju. Ovom prilikom želim da izborni rezultati budu korisni za cijelu BiH. Uz saglasnost svih strana ponavljam da smo mi kao Turska spremni dati sve od sebe da se prevaziđu problemi u BiH. Možemo da unaprijedimo našu bilateralnu saradnju i povećamo investicije.

Veliku važnost posvećujemo autoputu Sarajevo-Beograd. Mi smo dali instrukcije direktoru Zirat banke da se uklone problemi. Ovaj projekat smatram mirovnim projektom koji će povezati zemlje regije i dajemo podršku ovom strateškom projektu. Nastavljamo davati razvojnu pomoć bez usporavanja i da se započne međusobno putovanje između dvije zemlje sa ličnim kartama. Sličan sporazum će se potpisati i sa Srbijom, a već postoji sa Bugarskom", kazao je Erdogan. 

Milorad Dodik je kazao da je ovo jedan od onih važnih posjeta koja daje elan za rješavanje problema.

"Uvijek nešto novo pomaknemo važno je ovo oko ličnih karata, jednako kao i niz drugih pitanja, razvoja industrijskih zona. Zajednički tim za energetiku koja postaje jedna od najvažnijih tema savremenog svijeta. Mi znamo za emocije predsjednika Erdogana, ali smo danas bili pragmatični. Želim da se zahvalim jer je predsjednik Erdogan omogućio da se BIH da đubrivo da nam poljoprivredna sezona ne bude ograničena, da se dio kvote prepusti BiH. Predsjednika Erdogana doživljavam kao velikog lidera i državnika i on je to danas pokazao. Mi svi zajedno u BiH trebamo da donosimo najbolja moguća rješenja i da se to ne nameće sa strane. Predsjednik Erdogan paket pomoći nije ničim uslovljavao, a pogotovo ne onako kako oni sa zapada koji nam ovdje uređuju odnose i prave problem. Podržavam da BiH treba da očuva teritorijalni integritet i suverenitet u skladu sa Ustavom BiH. Neustavna BiH i antidejtonska BiH za nas Srbe je neprihvatljiva i želimo da se sve odvija unutar Ustava BiH. Mi dijelimo stavove u vezi EU, ali naš entuzijazam se ne može više izmjeriti. Gubi se sposobnost EU da upravlja procesima. Što se tiče NATO-a Turska je jedan od najvećih finansijera NATO i razumijemo razloge zašto je članica NATO-a.

Ne postoji konsenzus u BiH da ona postane članica NATO-a. Imamo Program reformi gdje piše da se ne prejudicira članstvo u NATO-u. U najznačanije lidere ovog dijela svijeta spada predsjednik Erdogan. Znamo da bez jakih lidera nema rješenja. Želim mu dobro zdravlje i uspješno rukovođenje Turskom, ali i regionalnim i globalnim rješenjima", kazao je Dodik. 

Dodao je da ni sa kim nije postignut toliki stepen saglasnosti kao što je sa predsjednikom Erdoganom.

"Ovdje imamo prijateljsku atmosferu i smatram da je to važno da to kažem. I moji ljudi koji mene podržavaju smatraju da je Erdogan predsjednik i srpskog naroda", kazao je Dodik. 

Željko Komšić je istakao da je Turska iskreni prijatelj BiH.

„Pored konkretnih stvari o kojima smo razgovarali i oko kojih je postignuta saglasnost, želim istaći da je činjenica da predsjednik Erdogan i politika Vlade Turske je jedna od rijetkih stvari da se slažemo. U predsjedniku Erdoganu i u Vladi Turske BiH ima iskrenog priajtelja. Također ta stabilizirajuća uloga Turske u BiH i regiji treba se istaći. Siguran sam da će se nastaviti u istom pravcu. Svaki put kad se sretnemo rodi se neka nova inicijativa i imamo novi napredak", zaključio je Komšić.